23948sdkhjf

Dansk Erhverv frygter nyt afgiftsmonster

Den planlagte afgift på sukker vil kun føre til mere besvær og usunde fødevarer, lyder advarslen.
Sukker tilsat fødevarer skal fremover pålægges en afgift, som forventes at indbringe statskassen omkring 1 mia. kr. fra 2013.

Men afgiften kan udvikle sig til at blive et administrativt monster for de danske virksomheder på samme måde, som det har været tilfældet med fedtafgiften.

- Vi forudser et administrativt mareridt som med fedtafgiften. Det tager vækst og innovationskraft ud af virksomhederne, når de skal bruge tid på administration i stedet for at drive virksomhed. Hvis man gerne vil have en vækstøkonomi, så er det ikke sådanne tiltag, der trækker, lyder advarslen fra Lotte Engbæk Larsen, fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv, til Børsen.

Administration
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) afviser dog, at afgiften skulle medføre ekstraordinære administrative byrder.

- Ved at lade afgiften være pålagt det færdige produkt for varer, som typisk har et højt indhold af tilsat sukker, er det intentionen, at afgiften vil blive relativt let at administrere, siger han.

Grænsehandel
Skatteministeren afviser også kritik af, at afgiften blot vil øge grænsehandlen.

- Da en del af afgiftsgrundlaget er mælkeprodukter, så som sukkerholdig yoghurt og kakaomælk, skønnes afgiften kun i mindre grad at øge grænsehandlen, lyder argumentet.

Usunde fødevarer
Et tredje argument imod afgiften er, at den i sidste ende kan føre til flere usunde fødevarer til forbrugerne – stik imod de officielle intentioner fra regeringen.

- Hvis ikke man vil komme sukker i marmeladen, så bruger man måske kunstige sødemidler i stedet. Og i stedet for at sukkeret konserverer marmeladen, skal du måske bruge noget kemi i stedet. Så man kan frygte, at vi får mere underlødige fødevarer. Vores erfaring viser jo ret tydeligt, at folk ikke bliver slanke af at spise light-produkter. Og hvor mange er lige blevet fede af at spise syltede agurker, spørger Lotte Engbæk Larsen retorisk og får støtte af erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Jannik Bay:

- Der er altså forskel på fødevarer og slik. Der er sunde fødevarer, som indeholder sukker, men som f.eks. også indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Det vil jo være skrupskørt at lægge afgifter på dem, så folk blot spiser billigere varer, som samlet set er mindre sunde.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078