23948sdkhjf

Supermarkeder vildleder med datomærkning

24timer har foretaget en stikprøvekontrol af supermarkedernes mærkning af let fordærvelige fødevarer.
På en halv time i Netto og Lidl fandt 24timer 10 produkter med forkert datomærkning, lyder en offentliggørelse i går aftes.

På letfordærvelige fødevarer som kød og ost skal der ifølge dansk fødevarelovgivning stå "sidste anvendelsesdato" og på andre produkter "mindst holdbar til" med en tydelig angivelse af datoen, som er den sidste dag, produktet må sælges.

Så mærkninger med ordlyden "bedst før" eller "nydes inden" er både ulovlige og vildledende over for forbrugerne, lyder kritikken fra organisationen Aktive Forbrugere.

- Det er uforståeligt, at de ikke lever op til reglerne, som er helt præcise. Hvis man bare kan formulere sig på alle mulige måder, så kan forbrugerne jo ikke tage datomærkningen alvorligt. Det kan både give anledning til forvirring og i værste fald dårlig mave, siger Klaus Melvin Jensen fra Aktive Forbrugere.

Ifølge de kommunikationsansvarlige fra henholdsvis Lidl og Netto er der tale om en dummefejl, som hurtigt vil blive rettet op.

Fakta om mærkningsreglerne
  • Mærkningen "sidste anvendelsesdato" bruges på letfordærvelige fødevarer som for eksempel kød- og fiskeprodukter.
  • Efter udløb af sidste anvendelsesdato kan disse fødevarer udgøre en sundhedsrisiko for mennesker på grund af vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Det anbefales ikke at spise fødevarer, der har overskredet "sidste anvendelsesdato".
  • Mærkningen "mindst holdbar til" anvendes på ikke letfordærvelige varer som brød, gryn, pasta og konserves.
  • "Mindst holdbar til" betyder, at producenten står inde for kvaliteten til mindst denne dato.
  • Fødevaren kan som regel spises senere end denne dato uden nogen sundhedsrisiko, selv om kvaliteten kan være dalet.
  • Man må i dansk holdbarhedsmærkning ikke anvende udtryk som "bedst før" eller "nydes inden". (Kilde: Fødevarestyrelsen)


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063