Varmepumper kan gøre brød, kiks og leverpostej mere klimavenligt
Fødevareindustrien bruger masser af naturgas til produktion, men snart kan danske udstyrsvirksomheder formentlig tilbyde et alternativ på grøn el. ’En verdenssensation, hvis det lykkes’, vurderer Richard Schalburg fra Dansk Energi.
To danske virksomheder, Flexmatic og Sanovo, der lever uden den helt store offentlige opmærksomhed, er involveret i at udvikle en teknologi, der klimamæssigt kan få større effekt end mange politiske initiativer.
Ideen er at levere varme til ovne og tørringsanlæg ved hjælp af elektricitet i stedet for ved afbrænding af naturgas eller andre fossile brændsler. En sådan eldrevet løsning kan med et snuptag gøre store dele af fødevareindustrien, hvad enten det drejer sig om produktion af brød, kiks, kaffe eller leverpostej, langt mere klimavenlig.
- Hvis det lykkes, er det en verdenssensation, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Elforsk-puljen, der administreres af Dansk Energi og har bevilget knap to millioner kroner til udvikling af et pilotanlæg i Midtjylland.
- Teknologien har et dramatisk potentiale, bekræfter projektleder, seniorspecialist Hans Madsbøll fra Teknologisk Institut, der har samlet et stærkt, internationalt hold omkring sig for at forsøge at skabe et teknologisk gennembrud, der potentielt kan påvirke over 20 procent af det totale energiforbrug i industrien på globalt plan.
Udover bagning og fremstilling af andre fødevarer i ovne kan varmepumperne også bruges til tørring af alt fra væske (med ringe holdbarhed) til pulver (med lang holdbarhed); altså for eksempel til produktion af mælkepulver og kosttilskud.
Kilde: Dansk Energi