Coronakrisen skærer dybt i fødevareindustrien
Når en stormflod har skyllet ind over en af vores kyster og skabt oversvømmelse i byer og ejendomme, tager det lang tid at opgøre de økonomiske tab. Lige nøjagtigt sådan er det også, når coronakrisens økonomiske konsekvenser skal gøres op.
Et faktum er, at segmentet med foodservice, som bl.a. sælger fødevarer til kantiner, caféer, restauranter og hoteller, stoppede afsætningen nærmest over en nat, da Covid-19 lukkede Danmark ned i årets tredje måned. Senere stoppede også salget af fødevarer til de salgskanaler, der forsyner foodservice i de sydeuropæiske lande. Her fik især salget af oksekød - de finere udskæringer - en reel mavepumper. Ifølge Landbrug & Fødevarer er situationen også gået ud over eksporten af fisk.
Eksporten i krise
Mange af de danske leverandører, som har mistet omsætning til foodservice, har efterfølgende fundet nye salgskanaler i detailhandlen. Foodservice omsatte ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer for 45 mia. kr. i 2019. Dagligvarekæderne har mistet salg inden for kategorien med dyrere fødevarer, men har til gengæld øget salget af traditionelle fødevarer, hvilket vidner om, at danske forbrugere holder igen med forbruget.
Ifølge Landbrug & Fødevarer går tre fjerdedele af fødevareklyngens produktion til eksport. Ud over fødevarevirksomheder er pelsindustri og agroindustri (det kan for eksempel være de virksomheder, der leverer maskiner og udstyr til landbruget) med i fødevareklyngen.
- Krisen er alvorlig og har medført markant lavere efterspørgsel og betydelige prisfald på eksportmarkederne, siger cheføkonom Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer.
Han har udarbejdet en rapport om konsekvenserne, hvori der står: "Ved sammenligning med vores forventninger til eksporten, som det så ud uden corona, så kan det samlede tab på eksportmarkederne som følge af Covid-19 opgøres til 5,2 mia. kr. i første halvår af 2020. Såfremt eksporten forbliver på juni-niveauet resten af året, vurderes den samlede eksportnedgang at blive på knap 14 mia. kr. for hele året i forhold til forventningerne ved årets start."
Konkurser og hjælpepakker
Det er også for tidligt at gøre op, om nogle af fødevarevirksomhederne bukker under og går konkurs.
Danmarks Statistik offentliggjorde i juli tal, der viser, at 1129 virksomheder med aktiviteter - gælder det totale erhvervsliv - gik konkurs i første halvår af 2020. Det er det laveste antal konkurser i tre år. I følge Dansk Erhverv er der endnu ikke tegn på, at viruskrisen har udløst en stor bølge af konkurser. "Forklaringen er blandt andet, at hjælpepakkerne har været med til at holde hånden under mange virksomheder. Vi frygter, at en ny stor konkursbølge vil ramme i andet halvår af 2020," lyder det fra Dansk Erhverv.
Andre tal fra Danmarks Statistik understreger alvoren i coronakrisens konsekvenser. Faldet i bruttonationalproduktet (BNP) for andet kvartal i år på 7,4 procent (6,9 procent, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonudsving) er historisk højt. Det er det største BNP-fald, landet har haft, siden man begyndte at lave disse kvartalsvise opgørelser i begyndelsen af 1990’erne.
Det fremgår også af tallene, er eksporten i andet kvartal dykkede totalt med 14,1 procent, mens forbruget gik ned med 7,2 procent.
Sammenligner vi BNP-nedgangen på 7,4 procent med tallet for det kvartal, dengang finanskrisen ramte Danmark - fjerde kvartal 2008 - blev nedgangen kun på 2,4 procent.