Nu skal danske ingredienser i sundere fødevarer kortlægges
I et nyt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Teknologisk Institut kortlægges ingrediensers potentiale inden for udvikling af sundere fødevarer. Resultaterne præsenteres på en konference til januar 2021.
Sundere fødevarer med lavere indhold af sukker, fedt og salt skal være det lette valg for forbrugerne. Det er et klart ønske fra regeringen i dens strategi for ingredienser fra 2019.
Den danske ingrediensindustri tilbyder en lang række løsninger, men det kan være komplekst for en fødevarevirksomhed at navigere iblandt dem.
Derfor skal mulighederne nu kortlægges.
Udløber af regeringens ingrediensstrategi
Ønsket til undersøgelsen kommer fra et vækstteam for ingrediensbranchen, der blev nedsat i 2018 af Miljø- og Fødevareministeriet. Anbefalingerne fra vækstteamet er nu konkretiseret til 14 indsatser i en ingrediensstrategi, der drives fra Fødevarestyrelsen.
Initiativet støtter op om Fødevarestyrelsens Innovationspartnerskab, som p.t. tæller næsten 150 partnere. Undersøgelsen vil således tage udgangspunkt i behov fra fødevareindustrien.
- I vores dialog med fødevareerhvervet har vi identificeret ønskede fokuspunkter for undersøgelsen. Der er en klar forventning i Fødevarestyrelsen om, at initiativet skal understøtte bæredygtig vækst hos både ingrediensvirksomheder og fødevareerhvervet, forklarer projektleder Tanne Severin Holm fra Fødevarestyrelsen.
Fokuspunkterne spænder bredt fra sundere versioner af snacks, kød- og mejeriprodukter, bake-off og søde sager.
Hvad siger forbrugerne?
Teknologisk Institut vil på den baggrund interviewe en lang række ingrediensvirksomheder for at få kortlagt deres løsninger. Samtidigt inddrages relevant litteratur, produktdatabaser og patenter. Endelig vil en større forbrugerundersøgelse være en central del af opgaven.
- Funktionalitet og forbrugernes holdning er afgørende. Når vi har kortlagt mulighederne, vil udvalgte ingrediensløsninger blive testet for forbrugernes holdning til varedeklarationer, forklarer Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut.
Udbyttet af kortlægningen er således både nye forbrugerindsigter samt viden om, hvilke ingredienser der findes på markedet til produktion af sundere fødevarer.