23948sdkhjf

Det koster danske dagligvarer

International analyse placerer Danmark midt i feltet hvad angår priserne på dagligvarer.
Danmark ligger cirka midt i feltet med en pris 4 procent over gennemsnittet, når det gælder priserne på dagligvarer.

Det viser en ny, international undersøgelse fra Nielsen, som er bestilt af den danske og europæiske leverandørbrancheorganisation, DLF og AIM.

Analysen er baseret på 1.450 identiske varer i 12 lande og benytter sig af de faktiske salgspriser og et sammenligneligt sortiment igennem et halvt år.

- Vi er glade for, at der nu er kommet en konkret analyse af dagligvarepriserne, som er baseret på de faktiske salgspriser i dagligvarehandelen. Den viser, at Danmark har et prisniveau midt i feltet af en række europæiske lande. Tallene bekræfter, at der er en skarp konkurrence på dagligvaremarkedet, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.

Læs også: Købmændene giver momsen skylden for høje dagligvarepriser

Priserne i analysen er kun renset for moms, men ikke afgifter såsom fedtafgift, chokoladeafgift og emballageafgift.

Når moms og afgifter er indregnet, ligger de danske dagligvarepriser 13 procent over gennemsnittet, hvad der skal ses i lyset af, at Danmark som det eneste land i analysen har den højest tilladte momssats på 25 procent i EU.

Andre lande – som eksempelvis nabolandene Sverige (12 procent) og Tyskland (7 procent) – opererer med generelt nedsatte satser på fødevarer.

Læs også: Tvivl om svenske dagligvarepriser

- Vi ser frem til, at myndighedernes og mediernes kritik af priserne i dagligvarehandlen forstummer, og at vi sammen koncentrerer os om at forbedre de vilkår, der gælder for at drive handel i Danmark. Alene på fødevareområdet er der mange hundrede regler, mærkningskrav og særafgifter på næsten alle varer i dagligvarehandelen, som kræver meget administration, men ikke bidrager til erhvervets produktivitet, siger Henrik Hyltoft.

- Priserne i Danmark afspejler det grundlæggende høje skatte-, afgifts-, løn- og omkostningsniveau her i landet, og derfor er det faktisk flot, at de danske priser kun er 4 procent højere end gennemsnittet af de 12 lande, mener Henrik Hyltoft.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093