Forskere vil reducere frugtspild med 50 procent
En kombination af varmt vand og UV-lys kan være vejen frem til en ikke-kemisk behandlingsform, som kan mindske spild og forbedre holdbarhed af frugt uden brug af pesticider.
Formålet med projektet er at udvikle en metode, som kan reducere spildet og øge holdbarheden af frugt hele vejen fra producent til forbruger, og som kan anvendes i både økologisk og konventionel dyrkning.
Projektet tager udgangspunkt i resultater fra tidligere og igangværende projekter, hvor varmtvandsbehandling er blevet brugt i forskellige sammenhænge. Resultaterne bruges til en videreudvikling af metoderne, hvor varmtvandsbehandling skal indgå i en kombination med UV-lys.
- Projektet adskiller sig fra andre projekter ved at udvide metoderne gennem en kombination af varmtvandsbehandling med bikarbonat og UV-belysning før eller efter varmtvandsbehandling. Nyere undersøgelser har peget på, at man ved at kombinere flere metoder får en synergieffekt i forhold til de enkelte metoder, siger seniorforsker Lillie Andersen.
Varmt vand og UV-lys i skøn forening
Første del af projektet har til formål at klarlægge effekterne af henholdsvis varmtvandsbehandling med og uden bikarbonat og UV-belysning på holdbarhed og kvalitet af æbler og cantaloupe melon. Dernæst skal den bedste og mest hensigtsmæssige metode til henholdsvis varmtvandsbehandling og UV-belysning udvikles.
- Vask af frugt i tempereret vand foregår i stor udstrækning som en del af postharvest-processen, men varmtvandsbehandling har kun været forsøgt med dypning af storkasser (1m3) med æbler i varmt vand, hvilket er en meget energiforbrugende og kompliceret metode. En udvikling af varmtvandsmetoden er derfor nødvendig for at få metoden på markedet i stor udstrækning, siger Lillie Andersen.
Til sidst skal der konstrueres en model på baggrund af de udvalgte metoder til varmtvandsbehandling og UV-behandling. Modellen skal udvikles, så den kan håndteres i en proceslinje i forbindelse med sortering.
Mindre spild giver økonomisk gevinst
Den nye metode vil bidrage positivt til produktionen af frugt. Ved anvendelse af metoden vil producenter kunne reducere deres spild med 20-50 procent, afhængig af hvilken frugt de dyrker, og det vil medføre en økonomisk gevinst.
- Alene i Danmark vil et mindre spild i æbler ved metoden have en anslået værdi op til 27 mio. kr./år, hvis alle æbler bliver behandlet, siger Lillie Andersen.
Hun forudser, at der vil være stor interesse for modellen i Europa, men også i en del lande uden for den europæiske grænse, da interessen for ikke-kemisk behandling og økologisk dyrket frugt er støt stigende i hele den vestlige verden.
Det treårige projekt er støttet med 3,6 mio. kr. fra Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Det udføres i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Harndrup Skov Frugtplantage, SAF a.m.b.a, Anderup El, M-tek smede og maskinfabrik og Danfrugt.
Kilde: Aarhus Universitet