Fødevarestyrelsen forklarer fisk på latin
Det handler om at stille ”den særligt interesserede” forbruger tilfreds, når EU gennem Fødevarestyrelsen stiller krav om at skilte med fiskenes latinske navne.
”Reglerne har til formål at sikre, at den interesserede forbruger køber den rigtige fisk. Siden 2002 har det været et krav, at fiskevarers latinske navn skal oplyses i engrosleddet. Formålet er at sikre sporbarhed og kontrol. I dag handles fisk på tværs af Europa og verden. Det latinske navn giver en entydig identifikation af fiskens art, og det er en fordel, da det latinske navn er ens landene imellem,” oplyser Fødevarestyrelsen.
Latin forhindrer vildledelse
Oplysningen om de latinske navne, som fra 1. januar 2012 altså også gælder for fiskehandlere, kan eksempelvis giver gennem tavler eller standardplakater, der hænges op i butikken.
”Baggrunden for den nye regel er, at det giver den særligt interesserede forbruger mulighed for at orientere sig nærmere om, hvilken slags fisk forbrugeren køber. Der findes mange såkaldte handelsnavne for fisk, som forhandlerne bruger og kravet om angivelse af det latinske navn er med til at forebygge, at forbrugeren bliver vildledt,” skriver Fødevarestyrelsen og angiver ”pangasius” som et konkret eksempel.
Om pangasius og smørfisk
”Pangasius, som er en forholdsvis billig fisk fra Asien, er blevet mere og mere udbredt på det danske marked. Der har imidlertid været rejst kritik af produktionen af pangasius, og der er derfor forbrugere, der ønsker at undgå den. Angivelse af det latinske navn sikrer, at forbrugerne ved, at det er en pangasius-fisk, de køber,” pointerer Fødevarestyrelsen og fortsætter:
”Mange fiskehandlere og supermarkeder anvender nemlig betegnelsen ’hajmalle’ for pangasius. Betegnelsen smørfisk anvendes også ofte fejlagtigt. Fødevarestyrelsen har konstateret, at oliefisk/smørmakrel fejlagtigt sælges som ”smørfisk”.”
Og sanktionerne ved en overtrædelse af kravet om god latin i fiskebutikkerne?
”Hvis Fødevarestyrelsen i forbindelse med den almindelige kontrol bliver opmærksom på fiskehandlere, der ikke lever op til kravet, vil Fødevarestyrelsen vejlede om de nye regler.”