23948sdkhjf

Vinavler og destilleribrødre laver unikt samarbejde

Den nordjyske vinbonde Jan Knudsen, der driver Stae Vingaard lige nord for Limfjorden, havde i et stykke tid gået og luret på, at han gerne ville finde en samarbejdspartner.

Så blev han i september sidste år pludselig ringet op af brødrene Johann og Heimir Gudbergsson, der netop havde åbnet deres destilleri med navnet Fennec Spirits i Gudumholm på den anden side af Limfjorden.

- De spurgte, om vi skulle lave et samarbejde. Og det skulle vi, fortæller Jan Knudsen, som nu er begyndt at levere restprodukter fra sin vinproduktion til Fennec Spirits:

Dels drueskaller, som saften er presset ud af, og som han før brugte som gødning til vinstokkene. Og dels noget gæret vin, som han af den ene eller anden årsag ikke selv får brugt.

Råvarerne fra Stae Vingård er i første omgang blevet brugt i en brændevin, som Fennec Spirits kalder Brandy Bastard. Drueskallerne blev vædet i spiritus i en uge for at trække al resterende smag ud af dem, og resultatet blev så destilleret og lagret på egetræsflis i knap tre måneder.

Overrasket

- Vi tror ikke, at der nogensinde før er blevet lavet sådan et produkt med drueskalleaffald. Vi regnede med, at der var masser af smag tilbage i skallerne, men vi var ikke klar over, at der var SÅ meget smag i dem, siger Heimir Gudbergsson.

Han og broderen har lavet 140 flasker Brandy Bastard med 35 centiliter i hver, men meget mere spiritus med hjælp fra Stae Vingaard er på vej.

- Nu er vi i gang med en gin, der er baseret på vinsaft. Vi har lagt saften fra Stae Vingaard i vodka og tilsat enebær - så må vi se, hvad der kommer ud af det, når alkoholen har trukket smagsstofferne ud, og det bliver destilleret.

- Vi tror, at vinen giver en mere delikat smag, men vi skal nok stoppe destillationen lidt tidligere end ellers for at bevare de flygtige noter, som kommer i begyndelsen af processen, fortæller Heimir Gudbergsson.

Gentlemanaftale

Om aftalen mellem vingård og destilleri nævner Jan Knudsen, at den er lavet på særdeles gentlemanagtige vilkår:

- Jeg leverer mine råvarer, og Fennec Spirits fastsætter så værdien af dem, når det hele er destilleret og kommet på flasker.

- Det vigtigste er, at jeg og Fennec har helt den samme filosofi om, at vi vil lave unikke, spændende og naturlige produkter, og at det ikke handler om at blive kæmpestore, siger han.

På Stae Vingaard er Jan Knudsen oppe på at have cirka 2.500 vinstokke, fordelt på fire blå og tre grønne sorter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062