23948sdkhjf

Deres maskiner sparer medarbejdere væk for enden af linjen

Scanvaegt Systems har sort bælte i EOL og har leveret et utal af avancerede pakkeriløsninger til primært kød-, fiske- og kyllingeindustrien både herhjemme og i udlandet.

Forkortelsen EOL står for End Of Line og dækker over det afsnit i pakkeriet, der begynder dér, hvor det emballerede produkt bliver kontrolvejet og påført label med basale informationer.

Hos Scanvaegt stopper EOL, når den folieindpakkede palle er blevet mærket og er klar til at blive hentet af en gaffeltruck.

Scanvaegt, der har hovedkontor i den nordlige del af Aarhus, har et bredt program af forskellige EOL-løsninger, som både tæller hardware og software. Mange af systemerne har Scanvaegt selv udviklet og designet, andre enheder er baseret på agenturer.

Poul Thisted, international product business manager, har arbejdet med EOL i 30 år og sætter i denne artikel fokus på kontrolvejning og automatiske og fleksible mærkningssystemer.

- Vi kommer ofte ind i billedet, når kunden har et rationaliseringsprojekt. Kunden ønsker typisk højere kapacitet, sikkerhed (herunder reduktion af menneskelige håndterings- og tastefejl samt nul datafejl), sporbarhed og ikke mindst mandskabsbesparelser, fortæller Poul Thisted.

Kunden er også meget interesseret i tilbagebetalingstiden, som ofte er på under et år. Ifølge Poul Thisted hænger det sammen med, at der ofte kan spares en medarbejder pr. trin i de forskellige EOL-processer – sammenlignet med et 10 år gammelt pakkerianlæg.


Effektiv kombimaskine

Vi har bedt Poul Thisted om at tage udgangspunkt i de mest automatiserede EOL-løsninger. Han lægger ud med at præsentere den første enhed i pakkeriafsnittet, en WPL-maskine (weigh price labelling), der kombinerer to funktioner.

- Maskinen tjekvejer først produktet, inden etiketteringsrobotten påfører label med blandt andet informationer om vægt, dato, batchnummer og stregkode. Det er Rolls-Royce-modellen, som med en max-hastighed på 120 emner pr. minut er noget af det mest effektive og driftssikre på markedet, bemærker han. 

Ligger produktet vægtmæssigt uden for de definerede tolerancer, bliver pakken automatisk pillet ud og kørt ud på et separat bånd.

Ved næste trin bliver pakkerne eksempelvis samlet i stakke og placeret i en lille kasse eller karton. Også på den proces kan Scanvaegt tilbyde automation. Den lukkede kolli bliver herefter stripset og forseglet med etiket, blandt andet med EØF-nummer.

For at sikre en god og jævn trafik på båndet har virksomheden udviklet en løsning, som sikrer, at der kun kører én kolli pr. båndmodul. Farten kan ifølge Poul Thisted skrues op til 20-30 kolli pr. minut med sikkerhed for korrekt mærkning. Løsningen håndterer også stop på linjen forårsaget af efterfølgende processer, uden at gå i fejl.

- Det er en af vores unikke ABWL-løsninger, som sikrer et øget flow i pakkeriet, siger EOL-specialisten.

En af topløsningerne inden for ABWL (automatic box weigh labelling) håndterer flere forskellige produkter på linjen samtidig ved hjælp af en ID-løsning og sørger for et parringscheck af kolliet, hvorved systemet sikrer, at der er de rigtige produkter i kassen sammenlignet med data på kassen.

Vægtkontrol, sporingsetiket og frasortering i tilfælde af fejl er også med i den pakke.

Endelig er der det sidste trin på linjen, hvor den folieindpakkede palle automatisk bliver mærket på to eller tre sider og eventuelt i forskellige højder.


Data og transparens

På området med ABWL har Scanvaegt udviklet et koncept sammen med et stort dansk slagteri. Konceptet er skalérbart og er designet sådan, at flere forskellige produkter kan køre på det samme bånd gennem pakkeriet. På den måde, forklarer Poul Thisted, sparer slagteriet penge.

Tidligere var det nødvendigt at placere en medarbejder ved hver vejestation til valg af varenumre ud fra visuel vurdering.

Fællesnævneren for alle de forskellige EOL-processer er softwaren, som binder det hele sammen.

Scanvaegt har også udviklet et system, ScanPlant NG, som kan binde de forskellige led i produktionen sammen. Det kan ikke blot implementeres i pakkeriet, hvor systemet kan bruges til metaldetektering, tjekvejning, vægtprismærkning, kartonpakning og -mærkning samt pallemærkning.

- Vi er en af de få leverandører, der dækker alle processer i produktionen. Vi har software til dataopsamling, som sikrer, at kunden kan overvåge og skabe transparens i alt lige fra produktivitet og lagerudvikling til udbytte og svind i realtid. Dataopsamling er vejen til øget indtjening, siger Poul Thisted.

Med ScanPlant kan kunden også spare arbejdsgange og reducere fejlkilder, blandt andet med den automatiske ordreekspedition.

- Vi har stor vækst i salget af vores ScanPlant-løsninger. Det er et unikt værktøj, som også kan bruges af små og mellemstore fødevarevirksomheder. Alene på dette område kan selv en mindre virksomhed spare en halv medarbejder, påpeger Poul Thisted og vender tilbage til værdien ved at investere i et nyt EOL-anlæg og kundernes konkurrencedygtighed, der altid er under pres.

- De fødevarevirksomheder, vi arbejder sammen med, er langt fremme på automationsområdet, og der er også flere mellemstore virksomheder imellem. De ved godt alle sammen, at en optimeret produktion forbedrer deres indtjening markant, understreger han. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094