Certifikat kan bremse udvidelse af Sæby Fiske-Industri
Bæredygtighedscertifikat kan blive en hæmsko for den nordjyske makrelproducent, fordi Færøerne og Island driver rovdrift på makrellen.
Sæby Fiske-Industri opnåede som en af de første virksomheder det såkaldte MSC-bæredygtighedscertifikat for to år siden. Et mærkat der har stor betydning for virksomheden, men som kan ende med at blive en klods om benet, fordi Færøerne og Island i øjeblikket fisker så meget makrel, at fisken er i fare for ikke længere at kunne fanges på bæredygtig vis.
- Rigtig mange af vores kunder køber hos os, fordi vi fisker makrel på en bæredygtig måde. Hvis Færøerne og Island fortsætter med at drive rovdrift på makrel, så vil det betyde, at MSC-mærket vil blive indraget, da det ganske enkelt ikke vil være muligt at fiske makrel bæredygtigt, siger direktør i Sæby Fiske-Industri, Henrik Mikkelsen til TV2/Nord.
Og uden et bæredygtighedscertifikat, så står det skidt til for den ambitiøse virksomhed.
- Det vil betyde at mange kunder vil genoverveje, om de skal købe deres makrel hos os. Den sikre udvidelse af vores fabrik, vi står over for, vil skulle genovervejes, så jeg håber meget politikerne vil høre på vores argumenter, fortæller Henrik Mikkelsen.
Appel til politikerne
Henrik Mikkelsen var fredag på besøg på Christiansborg, hvor han havde foretræde for folketingets Europaudvalg. På forhånd var der både støtter og modstandere til de argumenter, direktøren kom med.
- Jeg finder det helt ubegribeligt, at vi har en regering, der bryster sig af at være bæredygtig og nu går ned i EU og stemmer blankt til, at EU skal beskytte bæredygtigt fiskeri, siger Lene Espersen fra de Konservative.
Men hos regeringspartiets mener det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen, at der er andre grunde at tage hensyn til end bæredygtighed og nordjyske arbejdspladser.
- Vi har et rigsfællesskab der vægter højt, så det er argumentet for, vi ikke kan gå sammen med de andre EU lande og sikre bæredygtigheden ad den vej, siger Bjarne Laustsen til TV2 Nord.
Efter mødet var der dog en smule optimisme hos direktøren.
- Det gik rigtig godt. Alle parter, også regeringspartierne lyttede og kunne forstå vores argumenter, nu håber vi bare de også ændrer holdning, lød det fra Henrik Mikkelsen.