23948sdkhjf

Danske fødevare-iværksættere laver juice og bagværk af madaffald

En skæv gulerod fra Aarstiderne bliver til frisk, økologisk juice, mens gulerodsresterne bliver til nybagte boller. Der er styr på både madspild og smag i det nye samarbejdet mellem juiceproducenten Frankly Juice og de innovative bagere fra Jalm&B. 

De nye cirkulære gulerodsboller sælges i 7-Eleven, hvor Frankly Juice også er rykket ind med deres udvalg af populære juices. Dermed kan man i princippet både drikke og spise den samme gode gulerod og medvirke til at mindske madspild i Danmark. Ifølge de to producenter er vi nået til et nyt stadie i kampen mod madspild, og med det et vigtigt ansvar at løfte.

- De første bølger mod madspild handlede primært om at producere de rette mængder, mens forbrugerne skulle begrænse deres spild i hjemmet. Det, vi kalder madspild 3.0, handler om at skabe en cyklus, hvor vi udnytter alle dele af råvarerne optimalt. Det er helt afgørende for at stoppe spild af gode råvarer - og samtidig et sjovt og udfordrende benspænd til at udvikle nye, velsmagende produkter, siger Martin Marko Hansen, der er ansvarlig for innovation og bæredygtighed hos Jalm&B.

Frankly Juice har bygget en forretning på at mindske madspild ved at bruge skæve grøntsager fra Aarstiderne, der ellers ville være svære at sælge i forretningerne. Når de sender deres overskydende gulerodsrester til bagerne fra Jalm&B, er det et logisk næste skridt mod større cirkularitet. 

- Vores mål er at udnytte råvarerne ned til mindste dråbe og fiber. Skæve grøntsager kan blive til vitaminrig koldpresset juice, og den pulp vi står tilbage med kan bruges i bagværk, så vi undgår madspild. Og samtidig skaber vi et nyt produkt i hvert led, der skaber værdi og smager godt. Det giver mening, siger adm. direktør i Frankly Juice, Christian Bowall.

Juiceproducenten producerede i år mere end 20.000 kilo gulerodspulp, og det stiger med 50% alene i 2021, og i samarbejdet med Jalm&B bliver en stor del af den restproduktion genanvendt i bagværket. Og det stopper ikke her, for juiceproducenten anvender også både æbler og rødbeder, de ligeledes ønsker at afsætte til en videre produktion i kampen mod madspild. 

- Vi bruger på den gode side af 2,5 ton gulerodspulp om året, og hvis ikke vi kunne få den restpulp, der er tilbage fra juiceproduktionen, skulle vi selv ud at skaffe gulerødder til vores surdejsboller. Der er derfor også god økonomi i at bruge overskuddet fra produktionen af juicen, da man sparer udgifter til transport samt får en billigere råvare. Samarbejdet med Frankly Juice er oplagt for at kunne udnytte det fulde potentiale i de gode råvarer,” siger Martin Marko Hansen, der er ansvarlig for innovation og bæredygtighed hos Jalm&B.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078