Berrifine-direktør: Fem gode råd til handel i Kina
Jørgen Stølsgård har ikke mistet lysten til at gøre forretninger i Kina, men han tager sine forholdsregler i fremtiden.
Og selv om den kommercielle tvist mellem Berrifine og den kinesiske køber af en maskine fortsat ikke er løst, har Jørgen Stølsgård ikke mistet modet i forhold til atter at lave forretninger i Kina, hvor han i gennemsnit har opholdt sig 40 rejsedage om året de sidste 10 år.
- Gennem årene har jeg haft masser af gode oplevelser i Kina og forretningspartnere jeg har kunnet stole på. Det billede skal en enkelt gangstertype ikke komme og ødelægge, siger Jørgen Stølsgård til Børsen med en erkendelse af, at han nok har været for naiv og desuden er blevet mere skeptisk over for de områder, han betegner som ”Udkantskina”.
Jørgen Stølsgård opsummerer over for avisen fem gode råd til andre danskere, der ønsker at gøre forretninger i Kina:
Kontrakter: Lav dem på både engelsk og kinesisk. Tag højde for worst case-scenarier.
Advokatbistand: Søg råd og vejledning hos et internationalt advokatfirma med base i Kina. Jurister skal optimalt set være både kinesisk og vestligt uddannede.
Kapitalberedskab: Hav godt med penge i baghånden, hvis det værste skulle ske. Berrifines tvist løber op i over 1 mio. kr.
Finansieringssikkerhed: Vær sikker på, at den kinesiske kunde åbner en remburs, der fungerer ved at købers bank udstiller en garanti for pengene.
Risikoanalyse: Det er en reel risiko, at man som udenlandsk forretningsmand bliver tilbageholdt, og der er ingen garanti for hjælp fra den danske udenrigstjeneste.