23948sdkhjf

Dansk firma bag biologisk nedbrydelig fiberflaske

EcoXpac er i fuld gang med at udvikle en flaske, der vil kunne erstatte en stor del af verdens miljøbelastende plastflasker.
Efter næsten 1½ års udviklingsarbejde er den lille danske emballagevirksomhed EcoXpac tæt på at kunne producere en flaske, som er biologisk nedbrydelig og som kan erstatte plastic som råmateriale i flaskeindustrien. Det skriver Ingeniøren.

EcoXpac producerer i forvejen biologisk nedbrydelig emballage med en fleksibel teknologi, hvor en cellulosemasse bliver formet på et net, mens vandet presses ud med en kombination af trykluft og vakuum samt varme.

Teknologien videreudvikles nu til produktion af flasker. Men hvor det er nemt at producere andre former for emballage, så udgør flaskens smalle hals en særlig udfordring.

- Man kan ikke presse en form ned gennem en flaskehals og få den ud igen uden at ødelægge flasken, men vi har fundet en måde at løse det problem på, siger Jesper Servé, akademiingeniør og partner i EcoXpac til Ingeniøren.

Fibre fra fyrretræer
Den nye flaske produceres af 100 procent cellulose, som er et af de mest almindeligt forekommende organiske stoffer i planteverdenen. Nogle plantefibre er imidlertid bedre egnede end andre, og det har EcoXpac brugt en del ressourcer på at forske i:

- Vi har brugt meget tid på at finde frem til den bedst egnede kvalitet cellulose til produktion af fiberflaskerne, og den viser sig at stamme fra fyrretræer, fordi de indeholder de længste fibre, siger Jesper Servé.

Han tilføjer, at en anden stor opgave har været at tilpasse flaskerne til kundernes eksisterende fyldeanlæg, så kunderne ikke tvinges ud i nye anlægsinvesteringer.

Projektet afsluttes til nytår
Inden flasken kan sendes på markedet, skal EcoXpac og partneren Teknologisk Institut løse to store udfordringer. Den ene er at gøre gevindet på flasken stærkere, mens den anden handler om at finde en fødevaregodkendt coating til at lægge på indersiden. I relation til sidstnævnte siger Jesper Servé:

- Det er svært, fordi der af gode grunde ikke må trænge væske igennem indefra. Men samtidig skal flasken være biologisk nedbrydelig og altså gennemtrængelig for biologiske organismer.

Ifølge Jesper Servé kan flaskerne også produceres af fibre fra fx kokosnøddeskaller, halmstrå, majs og risplanter. Samtidig vil selve produktionsenheden blive udviklet som et kompakt anlæg, der kan transporteres til de steder i verden, hvor flaskerne skal fyldes. Det gør det muligt at benytte lokale råvarer. Fiberflaskerne kan anvendes til trykløse væsker som fx mælk, yoghurt, juice samt flydende sæber og olier.

Projektet med udvikling af de nye flasker løber frem til den 31. december 2012. Budgettet er 10 mio. kr., og projektet er støttet med 6 mio. kr. fra Fornyelsesfonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079