23948sdkhjf

ML System udfordrer industriens madspild

Ry-virksomheden ML System udnytter nu sin køleteknologi fra supermarkederne til at mindske madspildet med op til 10 procent på avlernes kølelagre.
ML System installerede et befugtningssystem hos Boje Skytte fra Brogaard i Fårevejle, lige inden han fik årets høst af økologiske gulerødder ind.

Store besparelser på bundlinjen
- Allerede det første år efter jeg fik systemet ind, havde jeg 10 % mindre spild end året før og en langt bedre kvalitet på mine gulerødder. De fleste avlere kender nok den udfordring, at gulerødderne får sorte pletter, når de bliver for tørre og derefter ikke kan sælges. Det problem har jeg ikke set siden, udtaler Boje Skytte.

Han tilføjer, at han tilmed har sparet mere end 10 procent på sit strømforbrug.

Alt i alt løber dette op i besparelser på ca. 300.000 kr. årligt med en samlet kapacitet på 2.400 ton gulerødder.

Befugtningssystemet, som blev specialudviklet til netop kølelageret på Brogaard, er baseret på ML Systems teknologi fra supermarkederne, som allerede i dag bruger befugtning til at reducere madspild. Systemet kan udrette mirakler ved at tilsætte kold fordampet vand på lageret og derved sænke temperaturen samtidig med at fugtigheden holdes oppe. I Brogaards tilfælde ligger fugtigheden stabilt på 99 % i lager perioden.

Intresseorganisation jubler
- Lige nu estimerer Fødevareøkonomisk Institut industriens madspild til 303.000 tons mad om året. At madspildet allerede kan reduceres, inden det når frem til supermarkeder, kan kun betyde en endnu højere udnyttelse af fødevareressourcerne – og det er til gavn for os alle sammen, lyder det begejstret fra Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, Danmarks største frivillige interesseorganisation mod madspild.

På kølelagerne hos avlerne, hvor frugt og grønt opbevares, inden de kommer frem til butikken, er luften ofte meget tør pga. den nedkølede luft. Når f.eks. gulerødder er på lager i op til 8 måneder - ja så går der en hel del til spilde undervejs. Der sker nemlig et betydelig vægttab - simpelthen fordi vandet fordamper fra gulerødderne.

Vand og vitaminer bevares
En gulerod, der opbevares ved 1⁰C og 80 % relativ fugtighed, kan tabe mellem 20-30 % af sin vægt. Det går både udover kvaliteten og mængden af salgsbare gulerødder. Et helt unødvendigt spild, som ML System nu har afhjulpet hos blandt andre avleren Boje Skytte.

- Vi har specialudviklet et luftbefugtningssystem til kølelagere med en speciel dyse, der kun giver 0,75 L/t, og som holder luftfugtigheden helt oppe på 99%. Den høje luftfugtighed sikrer, at vand, vitaminer, saft og kraft forbliver i produkterne, som samtidig bevarer vægten, lyder forklaringen fra ML System.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125