BioMar åbner ny fabrik
Costa Ricas præsident klippede mandag snoren til BioMars nye fabrik i Costa Rica. Indvielsen markerer resultatet af en markant vækststrategi hos den danske fiskefoderkoncern.
Overskriften for det nye kapitel i Costa Rica hedder tilapia, og det er første gang i årtier, at BioMar satser strategisk på en ny fiskeart. Tilapia er en hvid ferskvandsfisk, der ikke er kendt og udbredt i Europa, men som de seneste 10 år er stormet frem i både Nordamerika, Asien og Afrika. Tilapia er i dag eksempelvis den fjerdestørste konsumfisk på det nordamerikanske marked, og globalt er tilapia-produktionen nu større end laks:
- Det er af stor strategisk betydning, at vi nu kan blive en spiller på markedet for foder til tilapia. Det er et marked, der er fordoblet de seneste 7-8 år, og som fortsat er i kraftig vækst, forklarer adm. direktør Torben Svejgaard fra BioMar og uddyber, at de syd- og mellemamerikanske opdrættere er interessante.
Samarbejde med regional magtfaktor
Fabrikken i Costa Rica er etableret som et 50/50 joint venture med costaricanske ACI, der er en af de største fiskeopdrættere i regionen. ACI er 70 procent ejet af Aquachile, som BioMar i forvejen har et godt samarbejde med. Kapaciteten for den nye fabrik er 50.000 ton om året og udgør således en relativ lille andel af BioMars samlede produktion, der i 2011 var på godt 800.000 ton.
Investeringen i den nye fabrik er på 14 mio. dollar, hvoraf BioMar således står for halvdelen. Det bliver dog ene og alene BioMar, der skal stå for driften af fabrikken.
BioMar er ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co. i Aarhus.
Koncernen omsatte i 2011 for 7,3 mia. kr. og er i dag verdens 3. største producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. BioMar producerer foder til godt 25 forskellige fiskearter fra koldtvandsarter som ørreder, laks, torsk og helleflynder til Middelhavs- og tropiske arter som fx havbras og guldbars.