23948sdkhjf

Analyser frikender fluorerede stoffer i emballage

Fødevarestyrelsen har undersøgt godt 60 emballageprøver for afsmitning af såkaldte flourerede stoffer til fødevarer.
Eksperter på DTU, Fødevareinstituttet har foretaget analyserne af emballageprøverne, og kun i tre emballageprøver var der afsmitning, men i et så beskedent omfang, at den ikke udgør nogen fare for menneskers sundhed.

I forlængelse af undersøgelserne vil Fødevarestyrelsen sætte fokus på virksomhedernes dokumentation for, at emballager ikke afgiver skadelige mængder af fluorerede stoffer.

- Det er virksomhedernes ansvar, at de anvendte fødevarekontaktmaterialer ikke udgør en sundhedsrisiko for forbrugerne. Den dokumentation vi har set på virksomhederne, er ikke i alle tilfælde tilstrækkelig. Vores analyseresultater kan da heller ikke siges at være en blåstempling af hele markedet, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand.

- Vi fortsætter vores dialog med branchen og ser nærmere på, om virksomhedernes dokumentation for blandt andet bagepapir, havregrynsposer og kageforme er i orden. Det skal den naturligvis være, siger Henrik Dammand.

Han lægger ikke skjul på, at afsmitningen fra fødevarekontaktmaterialer er et komplekst område, fordi der hele tiden kommer nye emballagetyper og ny forskning, der rejser tvivl om kemiske stoffers sundhedsmæssige effekt:

- Projektet understreger, at der både er brug for vores kontrolindsats og for forskning i fluorerede stoffer. Både når det gælder videreudvikling af laboratorieanalyserne og stoffernes eventuelle skadevirkning på mennesker, siger Henrik Dammand.

Fakta
Fluorerede stoffer bruges blandt andet til at imprægnere fødevareemballage af papir, så det er fedt- eller vandtæt. Det er fx bagepapir eller emballage, der bruges til mikroovnspopcorn, kager, kaffe eller melblandinger.

DTU Fødevareinstituttet, har for Fødevarestyrelsen analyseret 66 emballager på det danske marked. Heraf var der 10 emballager, der havde indhold af fluorerede stoffer, som gav anledning til yderligere undersøgelser. Emballageprøverne blev undersøgt nærmere for at bestemme, hvorvidt stofferne kunne afgives til fødevarerne. En prøve af popcornposer havde en beskeden afgivelse af fluorerede stoffer, og to prøver af kageemballage (pergamentpapir og kageform) viste en lidt større afsmitning.

De øvrige emballageprøver viste ingen afsmitning. De mængder, der blev fundet udgør ikke nogen fare for menneskers sundhed, fastslog toksikologerne fra DTU Fødevareinstituttet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11