23948sdkhjf

Klumme: Forhold dig til de ukendte farer

Hvordan kan man skrue et egenkontrolprogram sammen, der forholder sig til ukendte farer? Fagekspert Helle Buchardt Boyd fra DHI Miljø og Toksikologi giver gode råd.
Af Helle Buchardt Boyd, DHI Miljø og Toksikologi

De fleste egenkontrolprogrammer opererer ud fra kendt viden om hvad der kan gå galt. Men tit og ofte er det, der går galt, noget der ikke er set før, og som man aldrig havde forestillet sig kunne ske.

Hvem havde f.eks. forestillet sig at nogen ville finde på at komme melamin i mælkepulveret, ethylenglycol i vinen eller at nogen kunne komme til at sætte trykfarve på indersiden af kartonerne?

Umuligt at tage højde for alt
Man kan måske forestille sig meget, men man kan ikke lave et egenkontrolprogram, der tager højde for alle tænkelige og utænkelige hændelser. Man kan ende i en situation, hvor der laves mange overflødige test og stilles mange overflødige spørgsmål leverandører og kunder imellem, uden at fødevaresikkerheden af den grund bliver højere.

Fornylig var jeg til et møde om udbrudsopsporing. I Danmark gøres der en systematisk indsats for at opklare hvorfra større sygdomsudbrud stammer. Nogle gange lykkes det, og andre gange lykkes det ikke at finde kilden. Omvendt forekommer der også forureninger, hvor det ikke er muligt at finde ud af om den har været årsag til at nogen er blevet syge eller kommet til skade, fordi mennesker bliver udsat for så mange forskellige ting, og symptomer på sygdom kan være længe om at udvikle sig.

Hold øje med EU’s Rapid Alerts
Jeg rådgiver fødevarevirksomheder om egenkontrol og grænseværdier, og et af de råd jeg altid giver virksomhederne, vil jeg gerne give videre her: Hold øje med Rapid Alerts!

EU-medlemsstaternes varslingssystem, Rapid Alerts, videregiver oplysning om fund, der er gjort af uønskede mikroorganismer og stoffer mv. i fødevarer. Som fødevarevirksomhed er det klogt at følge med i hvad der gøres af fund, for ofte er det sådan, at hvad der sker i ét EU-land, snart kommer til at ske i dit nabolag.

Databasen er åben og findes her

Udfør søgninger regelmæssigt
Lav en søgning i databasen og se om der er noget af relevans for dit særlige hjørne af fødevareproduktionen eller -handlen. Gentag søgningen med jævne mellemrum. Hvis de samme fund jævnligt dukker op i andres fødevarer, -ingredienser eller -kontaktmaterialer, er det måske på tide at du justerer dit egenkontrolprogram og får undersøgt om de samme fund også dukker op hos dig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079