Gyldne tider for madiværksættere
Det er blevet billigere for restauratørerne at åbne nye restauranter, og på få år har fire madiværksættere skabt mere end 25 nye spisesteder og op mod 500 arbejdspladser.
De fire madiværksættere har fundet huller i middelklassemarkedet, som reelt henvender sig til de, som har råd og lyst til at gå ud og spise på selv en tirsdag eller onsdag. Sådan forklarer Heidi Boye, ekstern lektor ved Institut for afsætning ved CBS og seniorkonsulent ved Landbrug og Fødevarer, iværksætternes succes.
Tilbagemeldingen er, at hver en investeret krone kommer hjem igen.
Billigt at leje lokaler
- Præ 2007 skulle man smide 1,5 mio. kr. i nøglepenge bare for at åbne en bistro i Sydhavnen. Men i dag betaler vi som udgangspunkt ikke nøglepenge. For nu er udlejer bare lykkelig for at få en solid og god leje til tiden, fortæller Anders Aagaard Jensen.
I 2006 åbnede han restauranten Madklubben på Store Kongensgade i København og ved udgangen af denne måned åbner han sin syvende restaurant og har desuden planer om yderligere to i løbet af 2013.
Kæder giver stordriftsfordele
Henrik Yde Andersen, der driver "Kiin Kiin", fortæller at det er meget dyrt at drive michelinrestaurant. Det tvang ham tl at tænke kreativt og gjorde, at han handlede proaktivt i stedet for at sætte sig til at græde over de manglende kunder. Således startede han ved restuarantens bagdør take away ud af de råvarer, som ikke blev benyttet i restauranten.
Den ide har har betydet, at han i dag har udvidet forretningen til syv spisesteder, hvilket giver oplagte stordriftsfordele på bl.a. indkøb og personale.