Kritik: Rapport undervurderer afgifts-effekten
Skatteministeriet vurderer i en ny rapport, at grænsehandlen er steget med én milliard i 2012, men rapporten undervurderer blandt andet effekten af fedtafgiften, der har gjort fødevarer til en attraktiv vare i grænsebutikkerne. Kritikken kommer fra Landbrug & Fødevarer.
Et misvisende billede
Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer mener ikke, at den konklusion er dækkende. Undersøgelsen bygger på internetbaserede interviewundersøgelser for 1. og 2. kvartal, som er lagt til grund for hele 2012. Men sandsynligvis vil det ikke vise den fulde effekt af fedtafgiften.
- Med en dansk fedtafgift og en dansk moms på 25 procent – mod en tysk moms på syv procent – er der skabt en betydelig prisforskel landene imellem. Det betyder dels, at grænsehandlen vokser, og dels at danskerne nu ikke længere går særskilt efter tobak, slik og spiritus. Fedtafgiften har i den grad slået fødevarer som kød, ost og smør fast som en grænsehandelsvare, siger Landbrug & Fødevarers erhvervspolitiske direktør, Lone Saaby.
Rapporten konkluderer, at fedtafgiften har øget grænsehandlen med fødevarer med 100 mio. kr. i 2012. Men det skøn baserer sig på netbaserede gallup-interviews, og den reelle effekt af fedtafgiften er sandsynligvis langt højere.
- Vi kan se en klar stigning i antallet af danskere, der kører over grænsen. Inden fedtafgiftens indførelse var det hver tredje dansker, der havde grænsehandlet. Nu er det hver anden, viser to spørgeundersøgelser, som vi har foretaget, henholdsvis før og efter fedtafgiften, siger Lone Saaby.
Lav forbrugertillid er ikke uden indflydelse
Landbrug & Fødevarer understreger, at rapporten desuden ikke tager højde for det generelle fald i efterspørgslen på grund af økonomisk afmatning. Forbrugertilliden ligger lavt, og danskerne holder generelt igen med deres forbrug, og derfor er det ikke et retvisende grundlag at konkludere noget om fedtafgiften på.
I organisationen Landbrug & Fødevarer forventer man, at indførslen af sukkerafgiften, der efter planen skal træde i kraft 1. januar 2013, vil lægge yderligere pres på grænsehandlen. Sukkerafgiften skal indbringe 1 mia. kr. i afgifter. En lang række varer som yoghurt, survarer, slik og kager pålægges afgifter, og det vil give danskerne endnu et argument for at handle uden for Danmark.
- Vi kan konstatere, at antallet af varer, hvor prisforskellen gøres større mellem Danmark og Tyskland vokser. Det er det stik modsatte, vi har brug for, hvis man vil sikre omsætning og beskæftigelsen i Danmark, slutter Lone Saaby.