23948sdkhjf

Danske fisk i kinesiske supermarkeder

Kineserne er verdens førende forbrugere af fisk og skaldyr og landets øgede fokus på fødevaresikkerhed giver plads til danske kræfter på verdens største marked, både når det kommer til teknologisk kvalitetssikring og slutprodukt.
Af Signe Reinhold Juul, DI Asia

Det kinesiske seafood marked er enormt og i næste uge samles de største spillere samt et hav af udenlandske aktører, der alle er interesserede i en bid af kagen, til Kinas største seafood messe. Messen finder sted i en af Nordøstasiens strategisk vigtigste havnebyer, Dalian, i Kinas nordøstlige provins Liaoning. Der forventes 15.000 deltagere fra 80 lande, og de mange deltagere kan gå på opdagelse mellem 2.300 boder, der repræsenterer 900 virksomheder. Også danske virksomheder har fundet interesse for eventet, for selv små fisk kan få stort udbytte på et marked, hvor kundekredsen er enorm og udviklingen konstant.

Enorm efterspørgsel på udenlandske kvalitetsvarer
Kineserne har en lang kultur og tradition for fiskeri, både på hav og på land. I dag er den hjemlige produktion dog ikke længere nok, for kineserne vil have mere fisk af bedre kvalitet, og det kan de kinesiske producenter endnu ikke levere. Kinesernes enorme konsum kan kun imødekommes gennem en kombination af import og forbedring af egen produktion, for markedet er langt fra mættet endnu.

Eksplosiv vækst i kinesernes konsum af kultiveret fisk
På trods af kinesernes lange tradition for akvakultur, er det først de seneste par år, at metoden for alvor har taget fart i moderne form. En rapport lavet af FN’s Fisheries and Aquaculture Departments i år viser, at kinesernes konsum af kultiveret fisk er steget fra omkring 1kg årligt pr. capita i 1980, til 26kg i 2010.

Stor produktion = store udfordringer
Fødevarekonsumet pr. capita stiger kraftigt år for år og samtidig er eksporten af fisk er en vigtig økonomisk faktor i Kina. Faktorer der bringer store udfordringer med sig. Op gennem 00’erne har Kina været scene for flere fødevareskandaler, også i forbindelse med deres fiskeproduktion. Og da Kina er verdens førende producent og eksportør af fisk, vedrører deres udfordringer os alle.

Kemikaliefyldt fisk
Særligt amerikanerne har tydeliggjort kinesernes problem med fødevaresikkerhed. I 2006-2007 oplevede kinesiske leverandører at få afvist deres sendinger til USA grundet beviste eller mistænkte raster af farlige kemikalier i varen, skriver USA Today. Med disse afvisninger stod Kina for to tredjedele af alle afvisninger i USA, og selvom kvalitetssikringen og kultiveringssystemerne er blevet betydeligt forbedret gennem de seneste år, er der stadig langt igen, før sikkerheden af de kinesiske fødevarer når vestlig standart.

Fiskeglade kinesere
Tallene viser, at en kineser konsumerede 6-10g fiskeprotein dagligt i 2007-2009, hvilket kun overgås af islændinge og grønlænderes indtag. Desuden udgjorde indtaget af fiskeprotein mere end 20pct. af den samlede animalske protein, hvilket ligeledes placerer kineserne i verdens top – i selskab med de førnævnte nordboere.

Videre viser Business Monitors undersøgelser, offentliggjort i China Food and Drink Report Q4 2012, at væksten i kinesernes fødevarekonsum forsætter. Denne står til at vækste med 13,2pct. årligt indtil 2016.

Værdien af kinesisk seafood import tredobles inden 2020
Rabobanks senior food and agribusiness analyst, Gorjan Nikolik, er ikke i tvivl om potentialet: Hvis Kinas aktuelle årlige vækst af seafood import på 14pct. kan bruges som indikator, så vil sektoren tredobles til 20mia. dollars (115,6mia. DKK), hvis ikke 24mia. dollars (138,7mia. DKK), i 2020, siger han til Dow Jones Newswire.

Kineserne vil både have mere kvalitet og kvantitet
Kinesernes årlige indtag af seafood er steget fra 10kg i 1990 til over 30kg per capita i 2009, og mens kineserne tidligere har spist billigere varer som krabbe og ferskvandsfisk, bevæger de sig, i takt med den stigende indkomst, mod high-end produkter. Eksempelvis er kinesernes import af europæisk laks tidoblet fra 2000 -11, mens markedet for fisk, krebs og muslinger i konserves er steget med næsten 100pct. fra 2009-2010. En stigning i værdi fra 252,96mio. DKK til 484,68mio. DKK, skriver Business Monitor.

Større marked, færre forhindringer
Det estimeres, at Kina bliver verdens største marked for importerede fødevarer i 2018, og selvom fødevaresektoren traditionelt er omgivet af en uoverskuelig skov af regler og reguleringer, er det bestemt et marked, der er værd at komme ind på. Desuden har Kina, siden man blev optaget i WTO i 2001, sænket taksterne på netop skaldyr og fiskeprodukter fra 13 til 5pct.

Mere info
Kontakt Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn, eller Branch Manager Josefine Kern Jensen, +86-139-1874-8391, jkj@diab.cn for mere viden om netop din virksomheds muligheder for etablering på det kinesiske marked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11