23948sdkhjf

Samarbejde bag dansk fødevaresucces

Danmarks førerposition når det gælder indsatsen for at bekæmpe salmonella og forekomsten af antibiotikaresistente bakterier, skyldes en kombination af unikke videnskabelige metoder og samarbejde på tværs af sektorer. Det viser en ny analyse.
Forekomsten af salmonella i danskproduceret slagtekyllinger og æg er gennem de sidste knap 20 år reduceret til, at den i dag er tæt på nul. Det har betydet, at Danmark per 1. juli 2012 som det første land i EU har opnået særstatus og kan afvise udenlandske æg med salmonella.

Ligeledes bliver Danmark anset som forgangsland i kampen mod bakterier, der er resistente overfor antibiotika.

Andre lande ser på de danske erfaringer og ledende eksperter inden for fødevaresikkerhed anbefaler, at andre lande lader sig inspirere af de danske overvågningsprogrammer, som dækker hele kæden fra jord til bord til sygeseng.

Unikke videnskabelige metoder er nødvendige for succes
For at finde frem til, hvad baggrunden er for de danske fødevaresuccesser samt hvad der har påvirket og formet den danske indsats inden for bekæmpelse af salmonella og antibiotikaresistens, har DTU Fødevareinstituttet fået virksomheden Kontrabande til at udarbejde en journalistisk analyse.

Hemmeligheden bag fødevaresucceserne er en kombination af unikke videnskabelige metoder og samarbejde på tværs af sektorer, konkluderer analysen. Forskningen har i begge tilfælde kunne danne basis for handling.

- Analysen peger på, at samarbejde på tværs af fagområder og sektorer er altafgørende for de danske fødevaresucceser. Forskere, myndigheder og brancheorganisationer har alle været villige til at sætte sig omkring det samme bord og forsøge at løse problemerne, siger direktør Søren Schultz Jørgensen fra Kontrabande.

- For at sikre de danske forbrugere sunde og sikre fødevarer viser analysen, at vi som forskningsinstitution skal samarbejde med både virksomheder og myndigheder for at skabe løsninger. Vi er forpligtet til at levere forskning og myndighedsbetjening, som kan anvendes til at løse vigtige samfundsudfordringer – både nu og fremover, udtaler institutdirektør Jørgen Schlundt fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs hele rapporten: Danske Fødevaresuccesser. Journalistisk analyse af, hvad der har påvirket og formet den danske indsats inden for bekæmpelse af salmonella og antibiotikaresistens .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079