23948sdkhjf

Anbefalinger til en sund udbudskultur i Danmark

Ny rapport fra Udbudsrådet giver praktiske råd til både den offentlige ordregiver og den private leverandør. Herudover er der gode henvisninger til hvor, man kan finde vejledning m.v. om udbud.
Der er en tendens til, at der i Danmark har udviklet sig en mindre sund udbudskultur.

Tilbudsgiverne klager i stigende grad over udbuddene. Samtidig er offentlige myndigheder for forsigtige, når de udbyder opgaver, fordi de forsøger at undgå fejl. Begge dele hæmmer konkurrencen, som ellers ville kunne føre til økonomiske besparelser og mere effektive måder at løse opgaverne på.

Med ”God udbudskultur – udbud med omtanke” lancerer Udbudsrådet otte anbefalinger til, hvad ordregiverne og tilbudsgiverne før, under og efter et udbud skal have fokus på for at skabe et godt udbud med lavere omkostninger og en mere effektiv konkurrence om de offentlige opgaver. Anbefalingerne skal bidrage til at skabe en sund udbudskultur i Danmark.

Formand for Udbudsrådet, Jørgen Lindegaard:

- Mange virksomheder og offentlige indkøbere oplever desværre, at udbud kan være omstændigt og koste mange ressourcer. Sådan behøver det ikke at være. En sund udbudskultur kan bidrage til at realisere de positive effekter af konkurrencen om de offentlige opgaver. Det er en udbredt misforståelse, at indkøbere og leverandører ikke må tale med hinanden. En god dialog før og under et udbud kan øge kvaliteten og minimere omkostningerne for alle parter. Med vores nye anbefalinger ønsker vi at fremme den sunde udbudskultur. Følger parterne – det vil sige både indkøbere og leverandører - anbefalingerne, er der en rigtig god mulighed for, at udbuddet bliver en succes.

De otte gode råd kan opsummeres således:

Før udbuddet offentliggøres
1. Hav god og konstruktiv dialog om opgaveløsningen.
2. Tag hånd om at gøre udbudsmaterialet klart og forståeligt og hav fokus på, hvilke mindstekrav der stilles til opgaven.
3. Hav fokus på, hvilke mindstekrav der stilles til leverandørernes kvalifikationer (formåen).
4. Anvend udbud til at understøtte innovative og mere effektive opgaveløsninger.

Under udbuddet
5. Hav dialog om uklarheder i udbudsmaterialet.
6. Hav fokus på muligheden for at korrigere åbenlyse og formelle fejl og mangler og på, om tilbuddene opfylder mindstekravene til leverancen.

Efter kontrakttildelingen
7. Hav dialog om tildelingsbeslutningen.
8. Bidrag til at efterleve kontrakten.

Her kan du læse hele rapporten god udbudskultur – udbud med omtanke 2012 .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078