23948sdkhjf

Klumme: Økoeksport runder en milliard

For sjette år i træk sætter dansk, økologisk eksport rekord, viser spritnye tal fra Danmarks Statistik.
Eksporten steg med 21 procent fra 2010-2011 og runder således en milliard og er firedoblet på seks år. Det er ganske godt gået – ikke mindst taget i betragtning, at det har været finanskrise halvdelen af tiden. I Økologisk Landsforening forventer vi yderligere fremgang for øko-eksporten de kommende år og vurderer, at især højtforædlede produkter har stort potentiale.

Det økologiske guld uddelt
Dansk økologi har ikke alene bidt sig fast i eksportmarkederne, men har også et solidt tag i danskerne, som er verdens meste økokøbende folkefærd. En del af forklaringen på den økologiske markedssucces er de danske økolandmænd og -virksomheders store innovationskraft. Det ser vi tydeligt illustreret ved den nyligt afholdte konkurrence Politikens Økologiske Guld 2012. Siden sidste prisuddeling i 2009 har 1.000 nye, økologiske produkter fra danske landmænd og virksomheder fundet vej til butikshylderne. 115 af dem deltog i Politikens Økologiske Guld, og 19 af dem blev nomineret til finalen.

Mens eksport er en vigtig strategi for store og mellemstore virksomheder for sikre robusthed, så er det netop innovationskraften hos de lidt mindre virksomheder, der berettiger eksistensen. Og innovationskraften er stor i dansk økologi.

Klimavenligt økomad
Og innovationen foregår på flere niveauer. I selve landbrugsproduktionen har de danske økologer eksempelvis stor fokus på klimaet. Flere økologiske landbrug er gået i gang med klimaindsatsen vha. konkrete klimahandlingsplaner. De første 16 gårde reducerer deres klimabelastning med 26 % i gennemsnit. 26 % er en stor effekt sammenlignet med, at det nationale reduktionsmål for dansk landbrug er 30 % i 2050. Enkelte gårde har endda opnået at kunne producere økologisk mælk uden at udlede CO2 ved at klimaoptimere og kombinere landbruget med produktion af vedvarende energi.

Klimavenlighed er et uomtvisteligt konkurrenceparameter for enhver produktionsvirksomhed i morgendagens marked. Det har de økologiske landmænd øje for og har derfor en vedtaget strategi om, at dansk økologiske landbrug skal være klimaneutralt. Et af delmålene er uafhængighed af fossilenergi i 2025.

Innovationen på alle niveauer i dansk økologi er det, der sikrer miljø-, natur-, dyre- og klimavenlige kvalitetsfødevarer både i dag og i morgen. Varer med værdier, som danske og udenlandske forbrugere efterspørger i større og større stil.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078