Eksport til Japan kan vokse med 1,8 milliarder
Hvis en frihandelsaftale mellem EU og Japan bliver en realitet, kan danske virksomheder se frem til et løft i eksporten på 1,8 mia. kr. årligt, viser en analyse fra DI.
Men ellers er det mest fødevarer og medicinalvarer, som Danmark eksporterer til Solens Rige. Der er dog også tale om en række af andre varer, vi eksporterer, så som bearbejdede varer i form af tekniske og videnskabelige instrumenter, møbler og industrimaskiner. Sidste år nåede den samlede danske eksport op på 10,4 milliarder kroner. En analyse fra DI peger på et yderligere potentiale på 1,8 milliarder kroner årligt ved en frihandelsaftale mellem Japan og EU.
Lighedspunkter mellem Schweiz og Danmark
- Vi har beregnet det ved at se på, hvad Schweiz fik ud af en frihandelsaftale med Japan, der blev indgået i 2009, forklarer DI’s afsætningspolitiske chef Peter Thagesen.
Sammensætningen af den schweiziske eksport til Japan har nemlig mange lighedspunkter med Danmarks eksport til Japan. DI har derfor lavet beregninger ud fra at overføre udviklingen i den schweiziske eksport efter 2009 til danske forhold.
- Og her kan vi altså forvente, at Danmark vil øge sin eksport til Japan med omkring 1,8 milliarder kroner efter en sådan frihandelsaftale, konstaterer Peter Thagesen.
Handelsminister er for optimistisk
EU’s medlemslande gav på et rådsmøde torsdag grønt lys for at få gang i forhandlingerne om en frihandelsaftale med Japan. I DI tror man dog ikke helt på handelsminister Pia Olsen Dyhrs forventninger til EU's handelsaftale med Japan. Hun regner med et løft på 8 milliarder kroner om året i dansk eksport til det gamle industriland i øst ud fra beregninger fra ministeriet.
- Vi må sige, at der i så fald er tale om et best case-scenario, der forudsætter, at den danske konkurrenceevne pludselig får et gevaldigt løft. Og det er der ikke umiddelbart udsigt til, mener DI’s Peter Thagesen.
Læs mere på www.di.dk
Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk