23948sdkhjf

Vores takeaway-mad er vokset de seneste 20 år

Størrelsen på takeawaymåltider herhjemme er vokset betragteligt siden 2005, viser DTU-undersøgelse

Takeaway-mad er rasende populært og udgør en stadig større andel af danske husstandes kostindtag.

Ikke kun målt på antallet af måltider, men også på mængden af mad, som det enkelte måltid indeholder.

Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der har undersøgt hele 726 takeaway-bestillinger fra en række uafhængige restauranter landet over.

Undersøgelsen viser også, at der er færre sunde ingredienser og flere usunde.

- Takeaway-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost.

- Og når den type takeaway-restauranter ikke sælger sunde måltider, har det en negativ indflydelse på folkesundheden, siger projektleder Marija Langwagen fra DTU Fødevareinstituttet.

Som eksempel vejer en takeaway-burger med enten oksekød eller kylling typisk 300 gram, hvoraf kun 50 gram er grøntsager.

Instituttet lavede en lignende undersøgelse i 2005, og mens mængden af grøntsager i måltiderne er faldet med 24 procent siden da, er mængden af ost og bacon steget med henholdsvis 39 og 53 procent.

På samme måde er den gennemsnitlige sandwich med kylling og bacon vokset med 36 procent. Og mens mængden af kylling og bacon er vokset med 77 og 58 procent, er indholdet af grøntsager kun steget med 15 procent.

Holdet bag undersøgelsen konstaterer, at der i de større byer er kommet flere sundere alternativer til burgere, pizzaer og pommes frites. Men ser man over landet som helhed, er det stadig pizzeriaer og grillbarer, der står for over halvdelen af salget.

En gennemsnitlig husstand i Danmark køber ifølge rapporten 84 procent mere fastfood end for otte år siden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094