Avanceret alarmsystem er effektivt i skadedyrsbekæmpelse og -forebyggelse
En traditionel skadedyrsvirksomhed hyres af virksomheder i fødevarebranchen til at tjekke kontrolpunkter i de depoter med smækfælder eller detektorblokke, som mange har stående omkring bygningerne i henhold til den lovpligtige sikringsordning. Men den tilgang er Anticimex i fuld gang med at lave om på.
”Vi er verdens førende inden for elektronisk bekæmpelse og overvågning af skadedyr. Vi har udviklet forskellige avancerede enheder til vores Anticimex SMART-løsning, som er meget mere effektiv,” siger Rune Sejersen, adm. direktør i Anticimex A/S.
Konceptet i Anticimex SMART er inspektion, proofing og monitorering. Virksomheden starter med en inspektion for kunden, hvor bygninger og forretning analyseres. Her klarlægges det, hvilke områder, der er kritiske, hvilke foranstaltninger der er svage, hvor højrisikoområderne er osv. Det bringer forskellige løsninger i spil - fx at tætne et hul, ændre rutiner omkring affaldshåndtering, adskille returvarer fra færdigvarer m.v.
”Det kunne også være at sætte noget op, der slår skadedyr ihjel som mus, rotter eller insekter. Det næste skridt er monitorering af de kritiske områder på forretningen, så hvis der kommer et skadedyr indenfor, så overvåger vi dér, hvor vi med vores ekspertise tror, at skadedyret vil tage ophold,” siger direktøren.
Alarmcentral 24/7
Når et skadedyr registreres, så lyder en alarm på Anticimex’ alarmcentral. Der ringes til kunden med det samme eller man rykker ud, for der skal handles hurtigt. En butik eller fødevareproducerende virksomhed skal faktisk lukke ned i 48 timer, hvis der observeres en gnaver indenfor, og det vil have meget store omkostninger. Desuden bliver en gnaver hurtigt husvant og til sidst bliver den så tryg, at den yngler. Og et rottepar kan blive til 800 rotter på et år.
”Det handler om at opdage skadedyr så hurtigt som muligt, og her bruger vi vores elektroniske platform Anticimex SMART. Den gammeldags metode med depoter og smækfælder er for ineffektiv og giver en falsk tryghed. Typisk inspiceres depoterne 6-12 gange årligt, og der kan ske meget i mellemtiden. Desuden viser erfaringen, at kun 5-7 pct. af rotter går ind i et depot - resten søger udenom.”
Anticimex SMART består af flere forskellige overvågnings- og bekæmpelsesenheder, der giver mange muligheder. Smart Connect overvåger områderne for rotte- og museaktivitet - også på vanskeligt tilgængelige områder. Smart Pipe anvendes i kloakkerne, hvor sensorer registrerer, når en rotte bevæger sig forbi fælden, og der skydes adskillige spyd ud, så rotten dør hurtigt og effektivt. Spyddene trækkes herefter op og venter på næste rotte.
"Det handler om at opdage skadedyr så hurtigt som muligt, og her bruger vi vores elektroniske platform Anticimex SMART"
Rune Sejersen, adm. direktør i Anticimex A/S.
Over jorden anvendes Smart Box til bekæmpelse af rotter og mus inde og ude. Her er det 12.000 Volt igennem et minut, der afliver dyret, som derefter hældes i en plastikpose. Begge aflivningsmetoder er således uden gift - langt hurtigere og mere humant, idet giften slår dyret langsomt ihjel over 7 dage. Desuden sendes der heller ikke gift videre i fødekæderne, hvor der især er fundet meget høje koncentrationer af gnavergift i rovfugle og rovdyr.
Stærk efterspørgsel
Anticimex oplever en stigende efterspørgsel på Anticimex SMART, og med systemet i brug opdager virksomhederne ofte, at der er en betydeligt større aktivitet af gnavere omkring bygningerne, end de havde regnet med.
”Vores opgave er i modsætning til tidligere ikke at gå rundt og tjekke depoter. Det er en meget mere grundig inspektion, hvor vi fungerer som en tæt rådgiver for kunderne omkring deres rutiner og processer. Vi har også udviklet en portalløsning, som er meget interessant for fødevareproducerende virksomheder. Her kan de se deres rapporter, fangststatistikker, interaktive tegninger der viser UV-indikatorer m.v. Vi highlighter i rapporterne også vores anbefaling og de opgaver, der bør løses - fx tætning af en mur eller lignende. Kunden kan sende opgaven videre og tracke opgaven i systemet og dermed bruge det som dokumentation for en auditør. Anticimex portalen er et rigtig vigtigt værktøj for de fødevareproducerende virksomheder,” siger Rune Sejersen.
Om Anticimex Siden 1934 er Anticimex gået fra at være et svensk familieselskab til en af verdens største skadedyrsvirksomheder og verdens førende på giftfri skadedyrsbekæmpelse. Anticimex beskæftiger mere end 15.000 mennesker i 21 lande. Gennem forebyggelse, ny teknologi og bæredygtige løsninger imødekommer vi de nye krav til sunde miljøer for både enkeltpersoner og virksomheder. |