23948sdkhjf

Ny innovation til pumper sparer millioner af liter vand i fødevarevirksomheder

Mange fødevarevirksomheder – mejerier, medicinal, slik og bryggerier – leder vand direkte ud i aføbet, når de producerer deres produkter. Det skyldes at akseltætningen i produktpumpen bliver smurt med rindende vand. Det vil foodtech virksomheden AESSEAL DANMARK A/S nu gøre op med. Virksomheden har skabt ny innovation ved pumpen – så i stedet for at vandet løber ud på gulvet, føres vandet over i en beholder, hvor det recirkuleres og bliver brugt til at smøre akseltætningen. Der spares fere millioner liter vand om året.

AESSEAL DANMARK A/S udstiller på årets Food Tech messe i Herning ( Hal J1 stand 7174), hvor temaet meget apropos er vandbesparelser i fødevarebranchen. Lige nu har virksomheden et casestudie på et dansk mejeri, der med den nye fremgangsmåde forventer at kunne spare 2.2 millioner liter vand om året på mejeriets 20 pumper. 

General Manager Morten Sivertsen, AESSEAL DANMARK A/S: ”I stedet for at lade det vand, man bruger til at smøre en akseltætning, løbe ud på gulvet, så fører vi vandet over i en beholder og bruger det igen. Dermed reducerer vi vandforbruget til 500 liter om året”. 

Ifølge Morten Sivertsen er det på ingen måde ny teknologi. Den har været brugt i andre industrier. Men fødevareindustrien har hidtil været meget forsigtige med at tage teknologien i brug, da den er bekymret for, at der kan dannes bakterier i det vand, som pumpes over i beholderen og bliver recirkuleret. 

”Vi vil på vores stand i Herning vise, hvordan den nye teknologi arbejder og hvor meget vand en mælkepumpe kan spare på årsbasis – mellem 300.000 og 500.000 liter vand pr. pumpe. Vi har sat en måleenhed op på vores beholder, så laboranterne i en fødevarevirksomhed kan måle bakterievæksten i det recirkulerede vand. Vores casestudie viser, at det er nødvendigt at hælde vandet ud en gang om måneden og fulgt op af en grundig rengøring af beholderen. Dermed mindskes vandforbruget til 500 liter om året.” 

Vi bør fokusere på at skabe værdien over længere sigt – og det er ofte igennem højere kvalitet Jasper Månsson, Product Sales Manager hos Thurne

Teknologien
Det er en mekanisme, der sidder i produktpumpen, hvor der f. eks kommer mælk ind den ene vej og efterfølgende ud af pumpen den anden vej. Pumpen bliver drevet af en motor, som sørger for at pumpen arbejder. Der går en aksel ind igennem pumpen. Der sidder en tætning, som sørger for at mælken ikke løber ud langs akslen og ned på gulvet. Det er denne akseltætning, som man smører med rindende vand. Det er det vand, der løber ud på gulvet, så man undgår det bliver blandet med mælken. 

”Det er klart, at vores nye måde at løse det på, er blevet mødt med en vis skepsis fra fødevarevirksomheder af hensyn til kontaminering af det produkt, som virksomheden fremstiller. Men da rent vand til fødevarer er en ressource, der bliver mindre af, og virksomhedernes omkostninger til rensning af spildevand vokser og vokser, oplever jeg, at fødevarevirksomhederne er begyndt at lytte til os,” siger Morten Sivertsen. 

AESSEAL DANMARK A/S har lavet et forsøg med en slange fra en pumpe og en målekop for at vise, hvor mange liter vand, der ryger i aføbet. Det løber op i min. 300.000 liter pr. pumpe om året . ”Det er et stort spild. Og når en virksomhed har op til 2000 pumper, så bliver det et meget stort vandforbrug og mange udgifter til spildevandshåndtering. Vi har med vores nye komponent vist hvor lidt bakterievækst, der er i vores beholderløsning og ved jævnlige tømninger og rengøring, kan du komme ned på 500 liter i vandforbrug og spildevand om året pr. pumpe,” siger Morten Sivertsen. Når der laves Return of Investment beregninger, er udgiften til anlægget sparet hjem igen efter få måneders drift.

Artiklen er en del af temaet Foodtech Messen.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11