Økologiske arbejdskitler vil blive et nybrud
Dansk tekstilvirksomhed tester nu et nyt økologisk produkt, som man håber kan holde til arbejdslivet. For første gang nogensinde.
I hvert fald hvis det står til den danske tekstilproducent Schilder and Brown, som i disse tider forsøger at bryde igennem en vanskelig mur og nu tester en ny økologisk metervare i samarbejde med Vraa Dampvaskeri.
Sagen er, at dampvaskerierne ikke hidtil har kunnet arbejde med økologiske tøjløsninger, da ingen økologiske tekstiler hidtil har kunnet klare dampvaskeriernes behandlinger, som slider hårdt på stoffet.
- Den udfordring tager vi nu op, siger Martin Søndergaard, som er projektleder for Schilder and Browns udviklingsprojekt for bæredygtige industri-tekstiler.
Lykkes det at knække koden, så vil Schilder and Brown markedsføre de økonomiske tekstiler over for dampvaskerier, som vil tilbyde det økologiske alternativ til sine kunder, blandt andet på hele viften af fødevarevirksomheder.
Prisen må ikke løbe løbsk
Økologisk produktion er som udgangspunkt mere omkostningskrævende, men hvis man skal lokke offentlige virksomheder med, må man være skarp på prisen, da offentlige virksomheder er særdeles prisbevidste.
- Det er jo vores store udfordring, at det helst ikke må blive dyrere, og de første meldinger, vi har fået, tyder på, at det måske bliver lidt dyrere, men ikke i en størrelse, der virker afskrækkende, siger han.
Fordelen ved økologiske tekstiler er, at økologisk produktion og udnyttelse af bomuld ikke udleder de betydelige mængder af miljøskadelige pesticider, som det sker med konventionel bomuld.
- Det betyder også, at dem der bærer tøjet, ikke udsættes for kemikaliepåvirkninger, men ikke fordi, vi har nogen særlig dokumentation for, at man går og bliver sundere af det. Vi siger jo ikke, at sådan en t-shirt får folk til at flyve. Men man kan være sikker på, at man ikke kommer i kontakt med den samme mængde giftstoffer.
Økologi på europæisk fremmarch
I EU er der en målsætning om, at halvdelen af alle offentlige indkøb på længere sigt skal gøres bæredygtige, og med den målsætning håber Schilder and Brown, at der opstår et stadig større marked for økologisk industritekstil.
- Vores målsætning er at tilbyde danske vaskerier et nyt og bæredygtigt alternativ, så de kan realisere en betydelig markedsmulighed. Samtidig er formålet at tilbyde slutbrugerne i den offentlige sektor et bæredygtigt alternativ uden kemi, siger Martin Søndergaard
Den statslige, grønne omstillingsfond, som sorterer under Erhvervsstyrelsen, har bevilget 742.000 kroner til udviklingen af produktet, som Schilder and Brown vil foretage i sammen med Vraa Dampvaskeri og Innovationsnetværket Livsstilg Bolig & Beklædning, som er et konsortie, der primært består af læringsanstalter.
På grund af stærk slid kan industritekstiler ikke bestå af ren økologisk bomuld. Schilder and Browns økologiske testprodukt indeholder 50 procent økologisk egyptisk bomuld og 50 procent genbrugt polyester, som er syntetisk stof, baseret på olie.
Den første produkttest bliver i form af t-shirts, som Vraa Dampvaskeri sender i cirkulation blandt sine kunder for at teste produktets holdbarhed.
Den første produkttest bliver i form af t-shirts, som Vraa Dampvaskeri sender i cirkulation blandt sine kunder for at teste produktets holdbarhed.