23948sdkhjf

Naturmælk hjælper bierne på vej

Hos Naturmælk har landmændene nu bistader på gårdene. Det sker som en del af en større indsats fra andelsmejeriets side, for at sikre biodiversiteten på og omkring de enkelte gårde.
Bistaderne er blevet standard på Naturmælks gårde, der lige nu tæller 32 andelshavere i Syd- og Sønderjylland. Det sker for at sikre muligheder for Danmarks bestøvere og dermed også for at sikre overlevelsesgraden for bierne.

- Bier klarer sig bedst, når de bor i områder, hvor der ikke er anvendt sprøjtegifte på markerne. Det er her, de har bedst adgang til føde, på lige fod med andre insekter. Som økologer har vi en stor mangfoldighed i floraen på vores marker, og derfor kan vi også være med til at bidrage til en mere spændende honning, forklarer bestyrelsesformand og landmand hos Naturmælk Frode Lehmann.

Udsigt til mere dansk, økologisk honning
På nogle af gårdene er bistaderne landmændenes egne, mens mange af bistaderne er sat op i et samarbejde mellem lokale biavlere, Dansk Biavlerforening, Erhvervsbiavlerforeningen og landmændene selv. Og selvom det lyder som et rent hyggeprojekt, vil man på sigt gerne påvirke de skrappe regler for økologisk honningproduktion i Danmark, og på den måde være foregangsmænd på en egentlig dansk, økologisk honningproduktion:

- Vi drømmer selvfølgelig om at kunne producere noget af Danmarks bedste økologiske honning. Bier er lidt som mennesker, de flyver ikke hen til en dårligere, sprøjtet mark for at spise, men bliver der, hvor føden er god, fortæller Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk.

I Danmark er der ganske få steder, hvor man har mulighed for at opsætte økologiske bistader. Det kræver nemlig, at 85 procent af arealet i en radius af 3 km fra bistadet er økologisk landbrugsjord eller naturarealer. Derfor er langt størstedelen af den økologisk honning, der er til salg i Danmark, importeret fra udlandet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08