23948sdkhjf

Danskerne er ikke længere bange for fedt

Efter adskillige år i kulden har smør og fløde kæmpet sig tilbage
I 1990’erne skulle vi "skrabe brødet" og ’"lette sovsen". Og op gennem 00’erne faldt danskernes samlede energiindtag fra fedt i kosten. Fedt var fjenden, der skulle holdes nede for enhver pris.

I dag skriver vi 2015, og fedtindtaget er tilbage på niveau med midten af 90’erne. Smør og fløde er ikke længere fyord, kokke betragter det som kvalitet, og i detailhandlen er mejeriprodukter som ost, smør og fløde efterspurgt af forbrugerne. Det skriver foodculture.dk.

I en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Mejeriforeningen i foråret 2015 svarer 30 procent af respondenterne, at man skal undgå fede fødevarer. I 2009 var det 51 procent.
23 procent svarer i undersøgelsen, at det er vigtigere, at maden smager godt, end at den er sund. I 2009 var det 17 procent.

Ægte fedt er trendy

- Fokus er skiftet. Fedt er ikke en synder på samme måde som før. I befolkningens opfattelse er fedt ikke lige så syndigt som kulhydrater. Det er som om, sundhed er blevet omdefineret - det er ok at spise fløde og smør og så til gengæld skrue ned for brød og pasta, siger fødevare-trendspotteren og iværksætteren Cathrine Frederiksen til foodculture.dk.

På den anden side er der også en trend i samfundet, hvor det hele ifølge Catrine Frederiksen skal være så oprindeligt og autentisk som muligt:

- Hvis vi skal have jordbær med fløde, skal det være rigtig fløde, og når vi drikker mælk, skal det smage af rigtig mælk, siger hun.

- Rigeligt smør

En af dem, der kan siges at bære en del af ansvaret for fedtrevolutionen, er tv-kokken og restauratøren Adam Price. Han har om nogen - sammen med sin bror James, og før dem faderen John - været med til at få de kulinariske egenskaber ved smør og fløde frem i lyset igen og sparer ikke på de pågældende råvarer i sine opskrifter. Udtrykket "rigeligt smør" er blevet synonymt med Pricerne.

Adam Price mener ikke, at budskabet om rigelig smør er med til at lede danskerne i fordærv.

- Jeg synes selvfølgelig, det er problematisk, at der er flere og flere overvægtige danskere. Men når man ser på, hvad kloge fødevare- og fedmeforskere mener, så er det formentlig ikke fedtet, men sukkeret, der er den helt store synder. Vi spiser for meget sukker, og vi spiser for meget præ-fabrikeret mad, som vi ikke kender sammensætningen af, siger Adam Price og understreger, at undervisning i ordentlig madkultur vil være det rigtige sted at starte allerede i folkeskolen.

- Forhåbentlig kan folk se, at vores madprogrammer i virkeligheden ikke handler om at gå amok i smør, men rent faktisk om at lave sin mad selv fra bunden, af ordentlige råvarer. Vi prædiker dybest set begejstring for håndværket og de gode produkter, tilføjer han.

Vi får for meget mættet fedt

DTU Fødevareinstituttet har i sine anbefalinger redegjort for, at for meget mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Og da de væsentligste kilder til mættet fedt i kosten er smør/blandingsprodukter, ost, mælkeprodukter, kød og kødprodukter, er det der, der skal skæres.

Knapt halvdelen af det mættede fedt i danskernes gennemsnitskost kommer fra mælkefedt.

- Du må gerne må få mere fedt. Bare det er det rigtige. Det vil sige at bytte smør og blandingsprodukter ud med plantefedtstoffer som raps- og olivenolie, at tænke over, hvor meget ost, man spiser, og ellers begrænse det mættede fedt, hvor det smagsmæssigt vil være fint at gøre det, siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen, til foodculture.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1