Grøn IT der kan ses på bundlinjen
Pt. går 10 % af det samlede danske elforbrug til IT, og forbruget tordner i vejret. For mange virksomheder vil det derfor være en god forretning at investere i grøn IT. Læs her hvordan…
• Vidste du fx, at op til 90 % af energiforbruget til en stationær computer kan spares ved at skifte den ud med en energibesparende bærbar maskine?
• Vidste du, at en strømspareskinne, der slukker for skærm og andre eksterne enheder og derved sparer standbystrøm når computeren slukkes, kan give dig en årlig besparelse på 150-200 kroner?
Det er blot nogle af eksemplerne, og mulighederne for at spare på strømmen og sænke CO2-udslippet gennem IT-investeringer er mange.
Spildt strøm og holdningsbearbejdning
Men én ting er udskiftning af hardware og gode intentioner hos ledelsen. Grøn IT kan også starte et helt andet sted. Ifølge Børsen viser internationale undersøgelser, at hele 30 % af IT-udstyrs strømforbrug i gennemsnit er spild.
Det skyldes, at computere ikke slukkes under frokost, møder eller når medarbejderne går hjem. Det handler dermed i høj grad også om holdninger og virksomhedskultur. Der kræver en dedikeret indsats, men der skal omvendt ikke så meget til, før de første besparelser kan ses på bundlinjen.
Stil krav til udstyret
Ifølge Børsen er en computers levetid faldet fra seks år i 1997 til blot to år i 2005, og det gør krav og overvejelser ved udskiftning til et langt mere centralt aspekt end tidligere.
Undersøgelser viser fx, at kun 1/3 af en computers CO2-udslip skyldes selve anvendelsen. Der kan på den baggrund skabes stor værdi ved i højere grad at tænke langsigtet forud for IT-investeringer og i det hele taget at være opmærksom på - og stille krav til - at producent og leverandør overholder gældende direktiver på området.
Læs mere om emnet hos IT- og Telestyrelsen
Kilde: Børsen