23948sdkhjf

GDA-mærkning ikke vildledende

Forbrugerne har i en forbrugerundersøgelse tydeligt givet udtryk for, at GDA-mærkning af fødevarer er nem og simpel forbrugeroplysning. Så hvorfor al den kritik, spørger DI Fødevarer.
Alligevel anmelder Forbrugerrådet tre virksomheder for vildledende mærkning, fordi virksomhederne anvender GDA mærkning på deres emballage. Dette sker, på trods af at både Fødevareregion syd og Fødevareregion øst uafhængigt af hinanden allerede har afgjort to tilsvarende sager, hvor GDA ikke er fundet at være vildledende. Begge sager var anmeldt af Forbrugerrådet, der har anket sagerne.

- Vi stiller os uforstående overfor Forbrugerrådets handlemåde i denne sag, udtaler branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer.

- Det er jo allerede blevet afgjort hele to gange, at GDA ikke er vildledende. Jeg spørger, om Forbrugerrådet reelt varetager forbrugernes interesser i denne sag.

Det er netop blevet undersøgt i en stor europæisk undersøgelse ledet af Prof. Klaus Grunert ved Århus Universitet, at et stort flertal af 17.300 forbrugere i Sverige, Tyskland, UK, Frankrig, Polen og Ungarn finder, at GDA gør det nemt at aflæse, hvad fødevarerne indeholder af næringsstoffer.

Hele 72% i Sverige kan bruge GDA til at sammenligne produkters næringsindhold og pege på, hvilke af to muligheder der er sundest.

Til sammenligning har Forbrugerrådet selv undersøgt, at 80% af danskerne stadig har svært ved at forstå 100 g næringsdeklarationen på bagsiden.

- Forbrugerrådet finder, at portionsstørrelserne er for små i forhold til, hvad der normalt spises. Portionsstørrelserne er nøje overvejet og afspejler, hvad der er en passende portion spise. Det er en god vejledning til forbrugerne, for GDA handler om at vejlede til at spise mindre og mere varieret, siger Ole Linnet Juul.

Kilde: DI Fødevarer

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079