23948sdkhjf

Kvoten for torsk og rødspætter øges

EU og Norge har i nat forhandlet sig frem til en aftale om kvoterne for bl.a. torsk, rødspætte og sild i Nordsøen og Skagerrak i 2009.
Aftalen med Norge betyder, at kvoten for torsk i Nordsøen og Skagerrak kan sættes op med 30 procent i henhold til den forvaltningsplan som EU’s fiskeriministre nåede frem til på rådsmødet i november.

Kvoten for rødspætte i Nordsøen forøges med 13 procent og kvoten i Skagerrak og Kattegat forbliver uændret. Makrelkvoten vil blive øget med 31 procent og kvoten for sild i Nordsøen reduceres med 15 procent og i Skagerrak med 27 procent. Der er reduktioner for kuller med 9 procent. og for sej med 7 procent i henhold til de fastlagte forvaltningsplaner. De vigtige danske kvoter i norsk zone for havtaske og jomfruhummer reduceres med henholdsvis 4 procent og 3 procent.

- Det er godt, at Norge og EU enige om, at kvoten for torsk nu for andet år i træk kan forøges. Udviklingen for bestanden er vendt, og vi er på rette spor. Det er også positivt, at der vil blive gjort en ekstra indsats for at reducere discard af torsk, så torskene bringes i land og afskrives på kvoten i stedet for at blive kastet døde tilbage i havet. siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Det har været et meget vigtigt punkt i forhandlingerne at finde frem til ordninger, der kan forhindre discard af torsk, der i stedet kan lægges til fangstkvoterne. Der vil således blive indført forbud i EU mod at smide fisk ud, der lovligt kan landes. Der gælder allerede et sådant forbud for danske fiskere. Der vil også i løbet af 2009 blive etableret et system med områder, der lukkes, når der forekommer mange små torsk (Real Time Closure), og arbejdet med at indføre mere selektive redskaber vil blive intensiveret.

Det har været et vigtigt dansk ønske under forhandlingerne, at få skabt grundlaget for en kvote for tobis fra årets begyndelse, for at gøre det nemmere for erhvervet at planlægge fiskeriet. I de senere år er kvoten blevet fastlagt midt i fangstsæsonen på grundlag af et overvågningsfiskeri. Det er nu op til EU’s fiskeriministre i næste uge at tage stilling til det danske ønske om en startkvote, der efterfølgende justeres med data fra moniteringsfiskeriet i april/maj.

Kilde: Fødevareministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095