Danske frilandsgrise hitter i Australien
Danish Crown har fået en aftale i stand om eksport af kød fra danske frilandsgrise til Australien.
Australierne er per tradition kød og "baconforbrugere", de er nødt til at importere svinekød på grund af det varme klima, og de har høje, veterinære krav, som kun få lande som Danmark kan leve op til.
Dertil kommer, at skibsfragt fra Europa i retning mod Australien er relativt billig.
- Det er nok kun 10 øre dyrere per kilo at fragte svinekød til Australien frem for til Malmø, siger Karsten Deibjerg Kristensen.
Udvikler eksporten sig som Friland tror, skal antallet af leverancer til slagterierne i løbet af det næste par år stige pænt.
Nu produceres der 1.600 frilandsgrise hver uge. Det tal skal helst op på 2.500 om ugen i 2011, hvis eksporteventyret skal realiseres.
Men tiderne og krisen i det traditionelle landbrug burde ifølge Karsten Deibjerg Kristensen friste flere landmænd til at flytte produktion fra stalde og båse til det åbne land.
Kilde: DR Penge