Fremtidens arbejdspladser i fødevareindustrien bliver oprettet i udlandet
Billigere produktions- og investeringsomkostninger i nabolandene presser danske virksomheder
- Det er overraskende, at op mod halvdelen af de danske fødevarevirksomheder forventer at etablere sig med nye produktionsfaciliteter i udlandet. Det viser, at klimaet for investeringer i Danmark er dårligt samtidig med, at konkurrencesituationen for danske virksomheder er trukket i en forkert retning, siger Ole Linnet Juul, direktør i DI Fødevarer.
Europæisk konkurrence
Årsagen til satsningen på udlandet finder DI Fødevarer i lavere lønomkostninger samt et andet skatteniveau hos de allernærmeste nabolande. Eksempelvis fremhøver DI Fødevarer, at lønomkostningerne i Sverige, Tysland og England ligger på henholdsvis 80 procent, 60 procent og 30 procent af hvad der er i Danmark.
- Det er naturligt nok, at udlandet trækker i de danske fødevarevirksomheder. Specielt, når det er uden for Danmarks grænser, at afsætningen ligger. Men analysen sender et klart og tydeligt signal om, at de fremtidige investeringer, i et omfang som vi ikke tidligere har set, kommer til at ligge i udlandet. Og årsagen er, at i udlandet er produktionsomkostningerne lavere, samtidig med at landene lige uden om Danmark opererer med meget mere konkurrencedygtige skatte- og afgiftsforhold,« siger Ole Linnet Juul.
DI Fødevarer årsdag på torsdag d. 4. november offentliggør organisationen en større rapport om fødevareindustrien