23948sdkhjf

- Nu skal der ske noget med de eksportmillioner!

Klumme: Systemet er en velsmurt maskine, som administreres af to aktører, der fordeler millioner af kroner til sig selv - og det skal stoppes, konstaterer direktør Karsten Nielsen fra eksportkonsulentfirmaet Food from Denmark i denne klumme. Han har længe kæmpet for at råbe myndigheder og politikere op, og nu foreslår han, at eksempelvis Danmarks Eksportråd overtager uddelingen af støttekroner.
Efter at have sat mig ind i tingene angående tilskudsmidler til dansk økologisk eksportfremme i Fonden for Økologisk Landbrug (FØL), kan jeg konstatere at systemet er en lukket og velsmurt maskine, som administreres af Landbrug og Fødevarer (L&F).

I fondsbestyrelsen for FØL sidder der blandt andet repræsentanter for L&F og fra Økologisk Landsforening (ØL) som er udpeget af fødevareministeren til at pleje erhvervets interesserer. Disse organisationer sidder på 8 ud af 12 bestyrelsesposter. L&F og ØL suger de offentlige midler af Fonden for Økologisk Landbrug under dække af at være erhvervsorganisationer, som plejer alles interesser, men gør de nu det, eller plejer de deres egne interesser?

Strategien er - vi stikker hovedet i jorden og kommenterer ikke på noget, så går det sikkert væk.

Desværre har mine holdninger ikke vundet gehør politisk, selv om alle de virksomheder, jeg taler med, bakker op om mine holdninger, men de gider ikke kæmpe mod et så tungt system og ingen tør stå frem med deres holdning. Det burde ikke være sådan, at et offentligt system kan holde en privat aktør nede, og at offentlige midler til økologisk vækst kan blive fordelt mellem kun to spillere – L&F og ØL. I 2018 gik 100 % af de små 10 millioner til økologisk eksportfremme til L&F og ØL's egne ansøgninger.

Når man påtaler i FØL, at vi ved, at L&F og ØL mødes på forhånd og koordinerer deres ansøgninger, før de sender dem ind til deres egne folk i bestyrelsen, så er svaret blot - det er de ikke bekendt med. Undskyld! Jeg gør opmærksom på at der sker mulige ulovligheder, og jeg forventer at man undersøger om det er sandfærdigt, og jeg forventer ikke et svar, hvor man svarer, at man ikke er bekendt med det.

Når man så kigger lidt dybere, så er FØL administreret af L&F, så det betyder, at FØL skal undersøge deres egne folk. Så forstår jeg straks bedre, at de ikke vil gå i dybden med sagen. Vi har stillet det samme spørgsmål til Konkurrencestyrelsen, men der får vi blot det svar, at man ikke har ressourcer til at gå videre med sagen.

Jeg driver en lille, privat virksomhed og har ikke ressourcer til at kæmpe mod så store organisationer og offentlige instanser, som ikke ønsker en sag om halsen. De ved jo godt, den er gal. Det, vi påtaler, giver mening og er sund fornuft.

De såkaldte erhvervsorganisationer, som plejer vores alles interesserer, er medlemsbaserede organisationer, som man skulle formode nok mest plejer deres egne og medlemmernes interesserer. I Økologisk Landsforening kan man kun få tilskud til f.eks. Biofach, hvis man er medlem, da kun medlemmer kan deltage. Eksportprojekter, hvor der er offentlige tilskud, burde ikke være betinget af et medlemskab, de burde være åbne for alle.

Hvad er missionen?

Missionen er, at politikerne skaber et erhvervsfremmesystem og en rød tråd omkring dansk fødevareeksport, hvor mine to største konkurrenter ikke sidder og vurderer vores ansøgninger, og ser vores projektideer og budgetter. Det system skal stoppes, og der skal indsættes nogle erfarne folk, uden relationer til ansøgerne – folk, som skal vurdere de indsendte eksportansøgninger. Samtidig skal almindelige habilitetsregler gælde, de er nemlig sat ud af kraft når bestyrelsen vurderer ansøgninger. Som det er i dag, så er det økologiske tilskudssystem i FØL en stopklods for væksten for både konventionelle og økologiske produkter. De burde gå hånd i hånd internationalt – og markedsføres sammen, men så længe der er så mange tilskudstimer at hente til organisationerne, så kommer der ikke til at ske ændringer.

Prøv at spørge andre private aktører i et lukket forum, hvad deres holdning er til den måde, midlerne bliver fordelt på i FØL – de fleste vil sige, at de ikke gider at ansøge, da de ved, at alt er aftalt på forhånd, og at det er spild af ressourcer at lave ansøgninger. Ansøgningsrunden for 2019 er ultimo august 2018, men igen, du skal være klar på at dele dine bedste projektideer med dine største konkurrenter - ikke ligefrem et system, som virker fremmende for den danske dynamik.

Kunne være fedt hvis nogen kunne argumentere for, hvorfor dette system er så godt, men med alle de mennesker, jeg har talt med, så er der endnu ikke en, som er kommet med nogle fornuftige argumenter. Kender du en?

Alternativt kunne man f.eks. lade Danmarks Eksportråd styre fordelingen af disse eksportmidler, da de er meget erfarne og har et stort netværk af specialister rundt i verden og er upartiske. At man politisk har valgt at placere fordelingen af økologiske tilskudsmidler til eksportfremme ved Fonden for Økologisk Landbrug giver ikke mening.

Det ville være oplagt, at man fra organisationernes side kommenterede på ordningerne officielt, men det virker til, at deres pressestrategi går ud på at holde lav profil.
Kommenter artiklen (9)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099