23948sdkhjf

Nu skal der sættes strøm til fødevareindustrien

Et partnerskab mellem DI Energi, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe A/S skubbe fart i omlægningen til grøn strøm i dansk fødevareproduktion.

Parterne skal med en bevilling på seks millioner kroner fra Industriens Fond sætte gang i et nyt projekt, der skal hjælpe 20 fødevarevirksomheder med at nedbringe CO2-udledningen markant ved at omstille produktionsprocesserne til at køre på strøm.

Målet er at accelerere den grønne omstilling og styrke konkurrenceevnen, oplyser parterne bag projektet.

Væk fra olie, kul og gas

Baggrunden for tiltaget er, at fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af industriens samlede energiforbrug i Danmark. Heraf stammer over halvdelen fra olie, gas og kul. Og ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm vil virksomhederne kunne barbere to procent af Danmarks årlige CO2-udledning.

- Vi kan forhindre markante udledninger af CO2 ved at omstille fødevareindustrien. Det er et vigtigt skridt i forhold til at fjerne klimapåvirkningen fra forarbejdning af fødevarer, og det er en fordel for virksomhederne, der gerne vil imødekomme forbrugernes stigende ønske om at få fødevarer med et lavt klimaaftryk, siger branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen, der er formand for projektets styregruppe i en pressemeddelelse.

Helt konkret skal projektet demonstrere mulige løsninger blandt de 20 danske fødevarevirksomheder, som endnu ikke er udvalgt, og derefter skal erfaringerne fra de 20 virksomheder bredes ud i hele industrien.

- Elektrificering medfører ofte omkostningsreduktioner i den enkelte virksomhed, og dermed styrket konkurrenceevne. Omstillingen påvirker også branchens leverandører, så projektet når ud i rigtig mange virksomheder. Hvis alt går som håbet og resultaterne er gode, så kan projektets erfaringer og metoder komme endnu flere brancher og virksomheder til gavn og samtidigt fungere som et godt eksempel og udstillingsvindue for den grønne omstilling af dansk industri, siger adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond.

Styrket konkurrence

Parterne bag projektet peger på, at en øget elektrificering af den danske fødevareindustri kan bidrage til styrket konkurrenceevne for den danske industri på tre områder:



1) Elektrificerede processer medfører ofte meget store økonomiske besparelser, hvorfor der er en direkte forbedring af konkurrenceevnen via lavere driftsomkostninger.

2) Lavere CO2-udledning for danske fødevarevirksomheder giver en markedsføringsmæssig fordel i forhold til udenlandske.

3) Danske komponentleverandører involveres i udvikling af nye eller tilpassede tekniske løsninger, som efterfølgende kan eksporteres.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083