Dyrt spildevand koster fødevarevirksomheder 80 millioner for meget
Danske fødevarevirksomheder betaler alt for meget for at komme af med deres spildevand. Det slår en ny rapport fra Spildevandsudvalget under Miljøministeriet fast.
- Spildevandstaksterne for danske fødevarevirksomheder er urimeligt høje og svarer slet ikke til de udgifter, de reelt giver anledning til, hvilket Spildevandsudvalgets rapport selv bekræfter. Hvert år betaler Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder på den måde 80 millioner kroner for meget for spildevandsafledningen, siger Claus Søgaard-Richter, der er direktør i Landbrug & Fødevarer.
Store vandforbrugere særlig hårdt ramt
Danmarks fødevarevirksomheder bruger enorme vandmængder for at sikre fødevaresikkerheden. Derfor er det vigtigt for erhvervet at sikre mere fair priser på spildevand.
Beregninger i Spildevandsudvalgets rapport viser, at Danish Crowns slagteri i Sæbys samlede omkostninger for rensning af spildevand i 2010 beregnes til 15,4 mio. kroner. Det er 12,3 mio. kroner mere, end hvis slagteriet betalte for den belastning, det reelt pålægger spildevandsnettet og rensningen. I en ”kostægte” situation ville DC Sæby alene skulle betale 3,1 mio. kroner.
- Spildevandsudvalgets rapport taler for sig selv. Jeg vil på det kraftigste opfordre miljøministeren til at ændre de nuværende betalingsregler, så vi kan få en mere fair spildevandstakst. På det seneste har vi set, hvor hårdt belastede vores kloakker er, og miljøministeren har endda varslet, at en udbygning af kloaknettet skal betales via spildevandstaksten. Det vil ramme danske fødevarevirksomheder ekstra hårdt, så det er vigtigt at få ændret betalingsreglerne nu. Vi skal sikre, at vandforbrugerne betaler dét, de reelt belaster kloakkerne med. Ellers ryger vækst, konkurrenceevne og jobs med ned i kloakken, siger Claus Søgaard-Richter.
Spildevandsudvalget er nedsat af Miljøministeriet i efteråret 2010 og består af blandt andre Landbrug & Fødevarer, DI, DANVA, Danmarks Naturfredningsforening og Forbrugerrådet. Udvalgets arbejde har været, at kigge på en større grad af sammenhæng mellem, hvad der betales i spildevandstakst, og hvilke omkostninger det pågældende vandforbrug reelt giver anledning til – altså en øget grad af kostægthed.
Se Spildevandsudvalgets rapport på Naturstyrelsens hjemmeside her