23948sdkhjf

Storkøkken-leverandører presset af corona-nedlukning

Tvangsnedlukningen af udespisningsvirksomheder, der siden slutningen af december har været virkeligheden for landets restauranter, hoteller, cafeer osv., kan også mærkes i de virksomheder, der plejer at levere til horeca-markedet.

Leverandører af udstyr til storkøkkener bliver også presset af nedlukningen og må se omsætningen styrtdykke, fordi der kun tillades take-away, mens nedlukningen står på.

- Vi er hårdest ramt på salg af isenkram og maskiner. Til gengæld har projektafdelingen travlt, fordi flere vælger at renovere deres restauranter og cafeer, nu det er muligt - så de ikke behøver lukke senere. Men alt i alt er vi meget ramt, siger Mette Ryberg Willumsen, intern sælger i Ken Storkøkken. 

Aarhus-virksomheden forhandler ikke til private, men har til gengæld et bredt kundegrundlag med salg til både horeca og dagligvarehandlen, som stadig er åben.

"Væsentligt påvirket"

En anden storkøkkenleverandør, Bent Brandt, er for nylig kommet med årsregnskab for det forskudte regnskabsår 2019/20. Her beskrives det i ledelsesberetningen blandt andet, at:

"Årets nettoomsætning og resultat er væsentligt påvirket af den igangværende covid-19-pandemi, som har medført et betydeligt fald i efterspørgslen efter virksomhedens produkter og services."

Bent Brandt måtte se et fald i omsætningen på 63 mio. kr. og et resultat efter skat på 17,6 mio. kr. - noget lavere end de 31,2 mio. kr., virksomheden tjente i det foregående år. Som følge af krisen har Bent Brandt desuden været nødt til at fyre en række ansatte.

Hos Jyske Storkøkken ønsker indehaver og direktør Peter Korsholm ikke at udtale sig, men han bekræfter dog, at coronakrisen har medført mange færre ordrer. 

Lån for 2,8 milliarder kroner

Som en del af hjælpepakkerne for erhvervslivet til at komme igennem krisen gjorde regeringen det sidste år muligt for små og mellemstore virksomheder at søge om rentefri lån svarende til den moms eller lønsumsafgift, de skulle indberette i foråret 2020.

De i alt 27.000 virksomheder, der har fået lånet, har tilsammen fået 7,4 mia. kr., og her tegner handel, hoteller og restauranter sig for langt størsteparten, viser nye tal fra Skattestyrelsen.

Over 10.000 af låneansøgerne kommer fra de nævnte brancher, og de har sammenlagt fået godkendt lån for knap 2,8 mia. kr. 

Den nuværende nedlukning ser i skrivende stund ud til at overhale forårets i længde, og derfor har regeringen i samarbejde med Folketingets partier også vedtaget en A-skattelåneordning, hvor små og mellemstore virksomheder fra starten af februar 2021 kan søge om at få et nyt rentefrit lån, som dækker januar-betalingen af A-skat og AM-bidrag.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125