"Verdens første": Osterobot hjælper med at lave havarti og danbo
Verdens første osterobot er blevet udviklet af en forsker på Københavns Universitet - og det første eksemplar er allerede i gang med at hjælpe mejeristerne på Arlas ostemejeri i Taulov ved Fredericia.
Det fortæller universitetet i en pressemeddelelse.
Robotten kan kvalitetssikre ostene og dermed spare mejerierne tid og penge. Og på længere sigt kan den også bidrage til en mere bæredygtig produktion, konstaterer opfinderen, Klavs Martin Sørensen, der er lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Den nye opfindelse gennemlyser ostene med nærinfrarødt lys gennem to tynde metalrør, der stikkes direkte ind i den bløde ostemasse. Lyset returnerer nogle bølgelængder, der bliver lagret som information om osten på en computer.
- Ved at analysere lyset kan vi kortlægge ostens kemiske fingeraftryk - blandt andet dens indhold af eksempelvis fedt, protein og kulhydrat. På den måde kan vi hele tiden se, om ostene lever op til mejeriets standarder for kvalitet i forhold til sikkerhed, tekstur og smag, forklarer Klavs Martin Sørensen.
Udviklingen har han stået for i samarbejde med Arla, Miljøministeriet og Mejeribrugets Forskningsfond.
- Robotten er helt unik, fordi den monitorerer hver enkelt ost på et meget tidligt stadie i processen. Den kan på få sekunder give mejeristerne besked om, at noget ser forkert ud, og hvordan de for eksempel skal justere ostens opskrift, så osten bliver perfekt igen. Det har vi ikke kunnet overvåge før, så robotten er den første af sin slags og er en helt ny måde at arbejde med digital fødevareproduktion på, siger forskeren.
Kan fange fejl, før det er for sent
Hidtil har kvalitetskontrollen af ostene beroet på enkelte stikprøver af et helt parti af oste - kombineret med mejeristernes fine næser og deres føling med, hvordan ostens konsistens bør være.
Men osterobotten giver nu mejeristerne mulighed for løbende at hente information om ostenes tilstand og kvalitet.
- Mejeristerne er glade for robotten, fordi de nu vil få en makker, der kan hjælpe dem med at fange eventuelle fejl i opløbet i stedet for i slutningen af processen. De er også glade for al den data fra robotten, som de kan bruge til at forbedre osteproduktionen. Robotten kan aldrig erstatte mejeristerne, men den vil blive et uundværligt værktøj for dem, er Klavs Martin Sørensen overbevist om.
Også andre fødevarer
Udover at robotten kan hjælpe med at sikre ostens kvalitet, kan den også bruges til at undersøge forskellige bæredygtige produktionsmetoder.
- Vi kan snart begynde at teste, om man kan bruge mindre vand eller genbruge noget af vandet fra tidligere oste i produktionen. Og her kan robotten hjælpe os med at afgøre, hvor meget vand vi kan spare uden at gå på kompromis med kvalitet og smag, siger Klavs Martin Sørensen.
Han tilføjer, at man også i princippet vil kunne bruge robotten til at teste andre typer fødevarer, eksempelvis kød, frugt og brød.
Indtil videre er robotten kun blevet testet på Taulov Mejeri i tre måneder, men den vil være klar til at blive implementeret på flere virksomheder om cirka et år, gætter Klavs Martin Sørensen, der fortæller, at han allerede har fået henvendelser fra interesserede virksomheder.