Flere blev syge af fødevarebakterier
Campylobacter har længe været den bakterie, som er skyld i det højeste antal fødevareoverførte sygdomstilfælde i Danmark. I 2022 blev 5.142 tilfælde af campylobacteriose registreret, hvor hvert fjerde tilfælde var forbundet med rejser.
Det fremgår af DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum, Institut og Fødevarestyrelsens rapport for 2022 over forekomsten af zoonoser – sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
De tre organisationer indgår i Den Centrale Udbrudsgruppe, som siden 2019 har overvåget campylobacter i kilder og mennesker ved at analysere mikroorganismernes DNA. Sidste år efterforskede udbrudsgruppen 11 udbrud og fandt, at dansk kyllingekød var kilde til fem af udbruddene.
- I 2022 havde vi øget fokus på tidlig opsporing. Det har betydet, at langt flere udbrud er blevet opdaget og vi har fundet, at kilden ofte med stor sandsynlighed er kyllingekød, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.
Vækst i salmonellatilfælde
Antallet af salmonellatilfælde steg for andet år i træk til 899 tilfælde i 2022. 3 af de 11 danske udbrud i 2022 var en del af større internationale udbrud. Et af dem førte til 369 sygdomstilfælde i 16 lande som følge af indtag af chokoladeprodukter, især Kinderæg.
Norovirus var årsag til 14 salmonellaudbrud i 2022 med i alt 614 registrerede sygdomstilfælde.
- Man kan smittet med norovirus på flere måder. Den mest udbredte er, at køkkenpersonale i caféer, restauranter, kantiner og catering services bringer smitten videre til andre via håndtering af maden. Det understreger vigtigheden af god køkkenhygiejne, og at man ikke skal lave mad til andre, hvis man er syg med dårlig mave, siger forskningsgruppeleder og seniorforsker Marianne Sandberg fra DTU Fødevareinstituttet.