Stikprøver skal afsløre eventuelt rod og fusk med kød
Der må ikke komme mere økologisk kød ud af slagterier og slagterbutikker, end der kommer ind.
I de kommende måneder besøger Fødevarestyrelsen derfor en håndfuld større slagterier, 10 mindre slagtehuse og 10 slagtere i grossistleddet og detailhandlen for at se nærmere på øko-forholdene.
Stikprøven skal ifølge styrelsen undersøge, om virksomhederne har styr på de lovpligtige økologiregnskaber, og er et supplement til den årlige økologikontrol. Formålet er at afdække, om virksomhederne eksempelvis tilbyder deres kunder en økologisk flæskesteg fra en gris, som i virkeligheden er vokset op på et konventionelt landbrug.
- Vi er i bogstavelig forstand ude for at se på, om der kommer mere økologi ud af butikken, end der kommer ind. Forbrugertilliden til det røde økologimærke har historisk været høj, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Derfor tager vi nu på omkring 25 stikprøver i branchen. Både for at kontrollere, at der er styr på økologiregnskaberne, og for at vejlede om økologireglerne, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.