23948sdkhjf

Klimavenligt rugbrød på vej - nyt fødevareprojekt vil skabe klimaneutrale værdikæder

Det kan være en næsten umulig opgave som forbruger at navigere, når det kommer til at vælge klimavenlige eller klimaneutrale fødevarer i supermarkedet.

Begreber som klimaneutral og klimavenlig kan virke ukonkrete, og i dag skabes klimaneutrale fødevarer ved at kompensere for aftrykket gennem klimakreditter, men det reducerer ikke klimagas-emissioner, dér hvor produkterne fremstilles.

I det nye Projekt Zero under GUDP vil en række samarbejdspartnere forsøge at skabe en klimaneutral værdikæde til produktion af havregryn og rugbrød.

- Dansk landbrug og fødevareindustri skal være frontløbere i den grønne omstilling, og vise vejen mod klimaneutralitet. Derfor har vi samlet partnere fra hele værdikæden – fra landbrugeren til supermarkedet – om at skabe de første klimaneutrale fødevarer, som er klimaneutrale indenfor hele værdikæden, fortæller Julie Therese Christensen, der er specialkonsulent ved Seges Innovation og projektleder for Zero, i en pressemeddelelse.

Hvad er GUDP:

  • Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, er et program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som administreres af Landbrugsstyrelsen.
  • Programmet støtter udviklingsprojekter inden for hele fødevaresektoren i Danmark på tværs af værdikæden. Målet er at fremme en grøn og samtidig økonomisk bæredygtig udvikling i hele sektoren fra primærproduktionen i landbrug, fiskeri og akvakultur over forarbejdning til afsætningsleddet.
  • GUDP-projekterne skal bidrage med løsninger på de miljø- og klimaudfordringer, samfundet står over for, på en forretningsorienteret måde, og alle projekter skal have effekter på både grønne og økonomiske parametre.
  • Programmet bliver ledet af en ministerudpeget bestyrelse af repræsentanter fra erhvervslivet og administreres af GUDP-sekretariatet i Landbrugsstyrelsen. GUDP har hvert år to ordinære ansøgningsrunder. Derudover annonceres særlige puljer til for eksempel økologi, klimateknologi eller lignende som særskilte ansøgningsrunder

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Ifølge Julie Therese Christensen er fokus på produktion af rugbrød og havregryn valgt, da det er ”realistisk at nå i mål”, og de er begge ”gode, danske produkter, som alle danskere bruger i husholdningen og kan forholde sig til”.

Vejen til klimaneutralitet

Indledningsvist vil parterne udføre en omfattende livscyklusanalyse, hvor samtlige emissioner fra værdikæderne kortlægges. Hermed skabes et komplet billede over værdikædernes aftryk og dermed klarhed om, hvor meget der skal kompensere for værdikædernes aktiviteter.

For at neutralisere værdikædernes klimaaftryk, vil Zero-projektet kombinere forskellige kendte virkemidler til reduktion af emissioner i marken.

Således vil projektet anvende grøn ammoniak, der produceres på vedvarende energikilder, til at gødske rugen og havren, mens nitrifikationshæmmere skal reducere udledningen af lattergas i forbindelse med gødskningen.

-For at kompensere for den øvrige værdikædes aftryk og dermed neutralisere udslippet af klimagasser, vil vi, når marken er høstet, omdanne halmen til biokul. Biokul kan lagre kulstof i jorden og det tilbageføres til marken i en mængde, hvor klimaeffekten af det lagrede kulstof modsvarer værdikædens samlede klimaaftryk, fortæller Julie Therese Christensen.

Efter planen forventes det, at forbrugerne fra begyndelsen af 2025 kan forvente at finde klimaneutrale havregryn og rugbrød i deres lokale supermarked.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.16