23948sdkhjf

Nye, avancerede fødevareteknologier i fokus på konference

Fødevarebranchens fremtid er torsdag emnet for en konference i København, hvor deltagerne kan meget klogere på, hvordan biologi og teknologi kan være med til at forme Danmarks fremtidige fødevaremuligheder.

Bioteknologiens muligheder og udfordringer bliver belyst med input fra en stribe fødevareeksperter, der kommer fra  Nestlé Research, Blue Horizon, Food Nation Denmark, Danish Agriculture & Food Council, Novozymes og Chr. Hansen.

Arrangør er Teknologisk Institut, hvor forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen ikke er i tvivl om, at bioteknologi bliver døråbneren ind til en verden med et effektivt og samlet set CO2-neutralt fødevaresystem.

-  For eksempel vil præcisionsfermentering meget effektivt kunne tilføre vigtige næringsstoffer, smag og struktur til biologisk materiale, og bioraffinering vil kunne omdanne spildstrømme til for eksempel værdifulde råvarer til præcisionsfermentering, nævner Lars Leopold Hinrichsen.

- I årtier har bioteknologi ikke rimet på forbrugeraccept, men netop bioprocesser har et kæmpepotentiale i forhold til at forbedre eller endda erstatte eksisterende produktionssystemer. Bioprocesser er ikke en ny opfindelse. Det har faktisk været en naturlig del af vores fødevaresystem i årtusinder. Yoghurt, ost, øl, vin, spegepølse, parmaskinke og brød spiser vi med store nydelse, og netop de produkter er baseret på bioprocesser, tilføjer han.

- Det skal smage godt

Lars Leopold Hinrichsen peger på, at globale virksomheder som Nestlé, Danone og Kraft Foods allerede er langt fremme med at fremstille nye fødevaretyper, som kan indgå i vores fødevaresystem i fremtiden, og at der tales meget om cellebaseret, klimaneutralt mælk og kød. 

- Mange forhold skal gå op i en højere enhed, hvis det skal lykkes med nye biofødevarer. Har de den rigtige næringsprofil? Kan de tilpasses verdens forskellige køkkener? Er fødevaresikkerheden i top? Helt afgørende er det dog, at råvarerne er tilstrækkeligt billige i meget store og stabile mængder, og at produktionsteknologien er robust  i en skalerbar fremstillingsproces. Skal det batte for klimaet, skal der meget store mængder til, konstaterer Lars Leopold Hinrichsen.

Han nævner også, at de nye fødevarer først og fremmest skal smage godt, og at ikke må være for dyre og helst heller ikke alt for fedende.

"The future of food – Bioprocesses make food more climate friendly", som konferencen hedder, bliver holdt hos Teknologisk Institut i Taastrup. Man kan tilmelde sig her: Konference.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065