23948sdkhjf

Kontrol af 2.176 fødevarer gav 34 prøver med "sundhedsmæssigt uacceptabelt" indhold

Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel

Når danske forbrugere køber dansk frugt og grønt, er indholdet af sprøjtemiddelrester meget sjældent højere end de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport 2022 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, oplyser styrelsen.

- Når du vælger dansk frugt og grønt, får du generelt færre pesticidrester med i købet, end når du køber frugt og grønt fra udlandet. Samtidig viste kontrollen også, at langt de fleste varer fra udlandet overholder grænseværdien for pesticidrester i fødevarer. Hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen i en pressemeddelelse.

I konventionelt dyrket frugt fra andre EU-lande blev der fundet pesticidrester under grænseværdien i 83 procent af prøverne. Det samme gjorde sig gældende for 86 procent af prøverne fra tredjelande. Til sammenligning blev der fundet restindhold under grænseværdien i 51 procent af de danske frugtprøver.

I konventionelt dyrkede grøntsager fra andre EU-lande var der restindhold under grænseværdien i 58 procent af prøverne, mens 56 procent af prøverne fra tredjelande indeholdt pesticidrester. I konventionelt dyrkede danske grøntsager var der kun restindhold under grænseværdien i 20 procent af prøverne.

Ingen sundhedsrisiko

Af i alt 2.176 fødevareprøver, hvor også korn, kød og babymad blev analyseret, blev der fundet 34 prøver med indhold, der blev vurderet sundhedsmæssigt uacceptabelt. Det svarer til, at der i 1,6 procent af samtlige fødevareprøver fra ind- og udland blev fundet sundhedsmæssigt uacceptable overskridelser af grænseværdien. Disse produkter blev tilbagekaldt, og der blev udsendt en varsling til andre EU-lande.

I danske prøver blev der kun fundet indhold over grænseværdien i én prøve af æble, hvor overskridelsen dog ikke udgjorde en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne, fortæller Fødevarestyrelsen.

Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis man en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er ens sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen:

- Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og virksomhederne skal trække varerne tilbage, hvis der konstateres sundhedsmæssigt uacceptabelt indhold af pesticidrester, fastslår han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078