23948sdkhjf

Nu ender vigtige mælkedata oppe i skyen

Man tager en såkaldt teststrip og stikker den i mælken. Efter fem minutter aflæser man resultatet med en bærbar enhed. Resultatet bliver overført til en app i en mobiltelefon. Og vupti, fakta om indholdet af antibiotika i mælken ender oppe i skyen, hvor det kan findes af alle med adgang til systemet.

Sådan lyder i korte træk ideen bag et nyt system, MilkSafe, som den danske bioscience-virksomhed Chr. Hansen har fået udviklet. Det skal hjælpe fødevareindustrien med at udforske potentialet i digital dataopsamling. Ambitionen er at kunne kortlægge og forudsige udbredelsen af antibiotika i mælk på verdensplan samt øge tilliden mellem aktørerne i branchen.

Det fortæller Christian Bendix Jensen der er kommercielt ansvarlig for projektet hos Chr. Hansen.

- MilkSafe gør det muligt for alle involveret i mælkeproduktion at kontrollere og dokumentere eventuelle antibiotikarester i mælken systematisk. Der kan testes både ude hos landmanden, i mælkebilen og efter ankomsten til mejeriet. Systemet er det første af sin slags i branchen, der opsamler og lagrer store mængder oplysninger digitalt på tværs af kunder og landegrænser.

- Tidligere har man lagret data i lokale enheder med begrænset mulighed for at tilgå informationen digitalt. Men nu kommer alle mejerier altså til at kunne tilgå oplysningerne direkte, konstaterer Christian Bendix Jensen.

Ud i hele verden
Han peger på, at mængden af data gør, at man på længere sigt kan kortlægge og forudsige udbredelsen af antibiotika. I Danmark vil for eksempel dyrlæger og offentlige myndigheder kunne tilgå resultaterne, hvis de enkelte tilknyttede mejerier giver tilladelse til det.

- Det vil gøre det hele meget mere transparent, når man kan se, hvilke områder der har høj eller lav forekomst af antibiotika, nævner Christian Bendix Jensen.

Ambitionen er, at MilkSafe bliver brugt af mejerier i hele verden, men det kommer ifølge Christian Bendix Jensen naturligvis til at tage noget tid, blandt andet fordi mange mejerier nu har kontrakter med en anden leverandør af testudstyr.

- Løsningen skal også ses i lyset af globale trends, hvor forbrugere, offentlige myndigheder og samarbejdspartnere stiller krav til øget gennemsigtighed. Ved at opsamle og lagre data digitalt øges tilliden blandt aktørerne i mælkeindustrien, og det giver grobund for at opfinde og udvikle nye produkter og processer, tilføjer han.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079