FødevareDanmark frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer
Det er en udvikling, som nu får erhvervsorganisationen FødevareDanmark til at kræve politisk handling.
– Politikerne er nødt til at komme med en modreaktion på den tyske momsnedsættelse, da det ellers risikerer at få fatale konsekvenser for store dele af det danske handelsliv. I værste fald kan det betyde, at en stor del af hjælpepakkerne vil være spildt, fordi danske virksomheder bukker under i en helt skæv konkurrence med den tyske moms, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark.
Slemt tilbageslag
En af dem, som lige nu er bekymret, er Hans Henrik Johansen, indehaver af AabenraaSlagteren. Han mener, at den nye, tyske momsnedsættelse skaber en uhørt konkurrenceforvridning.
– I forvejen er der en meget stor momsforskel på tyske og danske fødevarer med en normal tysk moms på syv procent. Men at forskellen nu bliver på hele på 20 procent, kan få alvorlige konsekvenser for detail- og fødevarevirksomheder i ikke alene Sønderjylland, men også resten af Jylland og på Fyn, hvor danskerne gladelig kører syd for grænsen for at handle, siger Hans Henrik Johansen.
– Lige nu står vi i en situation, hvor hele landet skal i omdrejninger igen, og i den sammenhæng er det et slemt tilbageslag, hvis vi skal konkurrere med momsnedsættelse hos en tysk grænsehandel, som i forvejen udfordrer os kraftigt tilføjer han.
Hans Henrik Johanse henviser til, at danskerne årligt lægger milliarder af kroner i de tyske grænsebutikker.
Leif Wilson Laustsen opfordrer til, at den danske moms for en periode bliver reduceret som den tyske – ikke kun for virksomhedernes skyld, men også for samfundet som helhed:
– Når handlen siver ud af landet, siver pengene også ud af statskassen. Ud fra et nationaløkonomisk synspunkt giver det god mening at holde så meget som muligt af handelen herhjemm, siger formanden.