Vin kan være sminket med kemi
Modne og saftige druer på en mark i Sydeuropa, som forvandles til smagfuld vin, du nyde på terrassen.
Dit billede af vinproduktion er muligvis mere romantisk end virkeligheden. For selv om vin fremstår som et rent naturprodukt, kan der godt være foregået en række processer for at justere smag, tekstur og holdbarhed.
Og det er det vilde vesten at gennemskue, for vinen skal nemlig ikke have en deklaration af indholdet, sådan som det ellers gælder det meste andet, vi indtager.
- Størstedelen af vine er justeret - om man kalder det manipuleret eller forbedret er nok et spørgsmål om holdning, siger Thomas Ilkjær, som er leder af og underviser på Vinakademiet.
Der er en række forskellige måder at ændre på produktet. Det kan være tilsætningsstoffer, hjælpestoffer og enzymer. Men det kan også være behandlingsmetoder som opvarmning og centrifugering.
Nogle af de helt basale knapper at skrue på er sukker og syre. Der kan tilsættes sukker for at få mere alkohol i den endelige vin.
- Chaptalisering (hvor sukker tilsættes før gæring, red.) bruges i mange vine i Nordeuropa, Tyskland, Nordfrankrig og Danmark. Det skyldes, at det er kolde vinområder, hvor druerne ikke får meget sol og varme, forklarer Thomas Ilkjær.
Er der omvendt tale om et område med meget varme, kan producenterne vælge at syre vinen.
- De bruger ofte vinsyre. Det kan man købe som et brev henne på syltehylden, fortæller Thomas Ilkjær.
Ifølge Thomas Ilkjær bruges tanniner, sukker og syre for at ramme en smag i vinen, som man forventer, der er godt salg i.
- Gummi arabicum bliver også brugt. Der vil man gerne give vinen mere fylde og mundfornemmelse i stedet for et tyndt og vandigt produkt, fortæller han.
Det vil altså sige, at der godt kan være tilsætningsstoffer og e-numre i din vin - du har bare ikke mulighed for at se det.
Vin og andre alkoholiske drikke med en alkoholprocent på mere end 1,2 procent er undtaget fra at skulle have en varedeklaration. Og det er problematisk, mener Forbrugerrådet Tænk.
- Industrien er lykkedes med at fastholde nogle særlige regler. Der er forskellige typer af tilsætningsstoffer, som man undlader at gøre opmærksom på, siger seniorrådgiver i fødevarepolitik Camilla Udsen fra Forbrugerrådet Tænk.
- Det behøver ikke være et problem sundhedsmæssigt, men det er noget, forbrugeren har krav på at vide. Man får indtryk af, at vin er et meget naturligt og rent produkt uden e-numre, tilsætningsstoffer og hjælpestoffer som enzymer, men det er det måske ikke, siger hun.
Sulfitter - altså svovlforbindelser - skal som det eneste deklareres på etiketten, når der er et indhold over 10 milligram per liter.
Sulfitter konserverer og beskytter vinen mod oxidation, så den kan holde sig længere. Sulfitter skal holdes under en EU-fastsat grænseværdi.
/ritzau fokus/